Továbbra sincs új kormánya Olaszországnak

Továbbra sincs új kormánya Olaszországnak

Éleződnek az ellentétek a kormányalakításra törekvő Öt Csillag Mozgalom és a jobbközép Hajrá Olaszország között, így tovább csúszhat az olasz kabinet megalakulása. Az újabb, csütörtöki tárgyalásokat követően sem született eredmény, így Sergio Mattarella államfő hétfőig ismét gondolkodási időt kért.

Olaszországban március óta nincs vezetés, és a feszültség a jobbközép koalíción belül is fokozódik. Az M1 olaszországi tudósítója elmondta, hétfőn ismét megszólal majd Sergio Mattarella, és konzultációt kell folytatnia. Az államfő hétfőn közli, hogy miként folytatja a kormányalakítást. Újabb konzultációval bízhatja meg Roberto Ficót, a képviselőház elnökét, az M5S politikusát, mérje fel az M5S és a PD közötti kormány lehetőségeit. A PD eddig ez elől elzárkózott. Az sem kizárt, hogy az államfő miniszterelnök-jelöltet nevez meg, pártpolitikust vagy szakértőt, hogy elmozdítsa a március 4-i választások óta stagnáló helyzetet.

Hírdetés

Amennyiben nem születik nagykoalíció akkor az államfő egy úgynevezett elnöki kormányt állíthat fel, amely megkezdheti az ország irányítását. A pártoknak tehát sietniük kell a döntéshozásban, amennyiben nem akarnak kimaradni  a kormányzásból – fogalmazott a tudósító.

MTI / hirado.hu

The post Továbbra sincs új kormánya Olaszországnak appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »