Továbbra sem tudni, miért van országos válsághelyzet

Továbbra sem tudni, miért van országos válsághelyzet

Továbbra sem tudni, hogy a kormány pontosan mi alapján rendelt el még szerdán az egész ország területére válsághelyzetet.

A Magyar Nemzet azt írja: a menedékjogról szóló törvény ugyanis nem ad olyan felhatalmazást, mint amire Lázár János hivatkozott szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kancelláriaminiszter azt hangoztatta: az óvatosság motiválta a kormányt a válsághelyzet kihirdetésében.

„Ma, ebben az órában az a helyzet, hogy Bulgáriánál, Macedóniánál nem tudnak átjutni azok, akik az EU területére jönnek, és ezeknek az embereknek a reakciója teljes egészében kiszámíthatatlan. Addig készültségben kell tartani a magyar határrendészeti szerveket, és az országnak fel kell készülnie egy olyan helyzetre, amely egyelőre kiszámíthatatlan. Nem tudjuk, hogy akik a lezárt határba ütköznek Szerbiában, Macedóniában és Bulgáriában, azok hogyan fognak erre reagálni. Akik odaérkeznek, akik ott ragadtak, akik ott maradtak, akik nem léphetik át ezeket az országhatárokat, milyen indulatokat, milyen érzéseket vált ki belőlük, ez kiszámíthatatlan” – fogalmazott a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tegnap ugyanakkor mindössze 20 illegális határátlépőt tartóztattak fel az egész országban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »