Továbbra sem kapnak tíz szabadnapot a kisbabás apák, pedig…

Továbbra sem kapnak tíz szabadnapot a kisbabás apák, pedig…

Három év alatt több mint negyed millió kisbaba édesapja nem kapta meg azt a plusz minimum öt nap szabadságot, amelyet egy Európai Unió ajánlása alapján kellett volna beépíteni A munka törvénykönyvébe. Az irányelv ratifikációját keddig végre kellett volna hajtani.

Van egy irányelv, amit az Európai Parlament és a Bizottság 2019. június 20-án elfogadott. Ebben a szülői szabadság, a munka, a magánélet összeegyeztetése, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtése, és számos nagyon hasznos pont van. Az irányelv a munkáról, a magánéletről, a szülőkről és a gondozókról állapít meg kötelezettségeket a tagállamoknak – mondta Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője.

„Számunkra az irányelv egyik legemblematikusabb pontja az apáknak járó, a gyerekük születése utáni pótszabadság. 2019. június 20-a után minden európai tagállamnak ratifikálni kellett volna ezt az irányelvet. Ma augusztus 2-a van, és Magyarország ebben a dologban a világon semmit nem tett” – jelentette ki Herczeg Mária.

A magyarországi szabályok szerint öt, ikergyerekek esetén hét szülés utáni szabadságnap jár az apáknak, melyet hatvan napig lehet igénybe venni.

Hírdetés

Az államtól vissza lehet igényelni az erre járó pénzt a járulékkal együtt, tehát ez nem terheli a munkáltatót. A vezérigazgató magas fizetését is vissza lehet igényelni ugyanúgy, ahogy az általános fizetéseket.

Az irányelv alapján minimum minden tagállamban tíz nap apaszabadságot kell biztosítani a gyerek születésekor.

A MASZ Nőtagozatának vezetője szerint ez egy kardinális változást hozna kispapák életébe, és már 2019 óta hangsúlyozzák, hogy ebben tevékenykedni kellene. Herceg Mária kifejtette: úgy kellett volna végrehajtani a törvénymódosítást, hogy augusztus 2-án már hatályba legyen. Határozott érdeklődésükre a Versenyszféra Konzultációs Fóruma tavasszal annyit mondott, az irányelv kidolgozás alatt van.

Az elmúlt három évben minden megszületett gyerektől minimum öt nap a szabadságot vettek el. Herczeg Mária 2019-ben Litvániába látogatott, ahol nem is tíz, hanem harminc nappal volt hatályban a törvény. Több országban tíz napnál hosszabb apáknak járó szabadságot illesztettek be a jogrendbe.

Herczeg Mária szerint meg kell vizsgálni, mit lehet tenni ez ügyben, és rajta tartják a szemünket, hogy az irányelv minél hamarább hatályba lépjen. Szerinte ez egy „elég érthetetlen” történet, és nem tudja, ez miért nem fontos „egy magát családbarátnak nevező” kormánynak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »