Továbbra sem engednek a törökök az uniónak

Az Európai Unió változásokat szeretne látni a török terrorellenes törvényben, de a nézeteltérések ebben az ügyben nem jelentik azt, hogy meghiúsul a vízummentességi megállapodás – jelentette ki csütörtökön Ankarában az Európai Parlament elnöke.

Martin Schulz azután nyilatkozott erről a sajtónak, miután tárgyalt Binali Yildirim török kormányfővel. Mint mondta, az EU túlságosan kíméletlennek tartja a törvényt. „Azért nem haladunk ebben az ügyben, mert a terrorellenes törvény nem lett megreformálva… Sok dologban egyetértünk, de bizonyos dolgokban különbözik a véleményünk. A vízummentes utazás azután lehetséges, miután teljesül az összes feltétel, beleértve a terrorellenes törvény enyhítését” – mondta.

Yildirim leszögezte: „Törökország már világosan értésre adta, hogy nem enyhít a terrorellenes törvényén a jelenlegi körülmények között. Ez élet-halál kérdése számunkra. Törökország nem inog meg, nem lép vissza a terrorizmus elleni harcban. A terrorelhárítás nem csak a török nép biztonságáról szól, hanem Európa biztonságáról is. A törvény enyhítése a fenyegetettséget növeli” – jelentette ki.

Európai illetékesek gyakran hangoztatott véleménye, hogy Törökország még messze van az uniós követelmények teljesítésétől az emberi jogok területén. A terrorellenes törvény esetében a terrorizmus fogalmának túl széles értelmezését kifogásolják, és újságírók, akadémikusok üldözését hozzák fel példaként. Törökország azt állítja, hogy csak azokat üldözik, akik tevékenyen támogatják a terrorizmust, vagy propagandát folytatnak az érdekében. A terrorellenes törvényre szükség van az Iszlám Állam és a kurd gerillák elleni harcban, ráadásul a júliusi puccskísérlet még inkább indokolja az alkalmazását – érvelnek Ankarában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »