Továbbra is várja megrendelőit a Bereg Garden – Merjünk belevágni az újba

Továbbra is várja megrendelőit a Bereg Garden – Merjünk belevágni az újba

Jól tudjuk, hogy egy kert legnagyobb része növényekből áll. A díszkertek 70%-a gyep, azaz valamilyen füves terület, amely mellett egyéb dísznövények találhatók. Ezeket pedig gondoznunk, szépítgetnünk kell ahhoz, hogy udvarunk nyugalmat és intimitást biztosítson otthonunknak, teret adjon egy hangulatos kerti partihoz. Ezekben a munkálatokban segít a Bereg Garden vállalkozás. Munkatársai gyep- és sövénygondozást, fűnyírást, gyepszellőztetést, teljes kertfenntartást vállalnak magas színvonalon. Mottójuk: „Hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb!” A vállalkozás vezetőjével, Birta Sándorral beszélgettünk tervekről, kihívásokról.

– Beregszászban születtem, itt is nevelkedtem. Tanulmányaimat a helyi 6. Számú Általános Iskolában kezdtem, majd a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban folytattam. Ezt követően felvételt nyertem a Szent István Egyetem kihelyezett kertészmérnöki szakára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A diplomám megszerzését követően a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán szereztem még elmélyültebb ismereteket. Mindig is közel állt hozzám ez a terület, hiszen szüleimnek is sokat segítettem a kerti munkákban.

– A budapesti tanulmányaim alatt megromlott édesapám egészsége, ekkor úgy döntöttem, hogy hazaköltözöm. Jött egy munkalehetőség az akkor tájt bővülő Sion Rádióban, ahol hírszerkesztőként, vágóként kezdtem el dolgozni. A Sion Rádiónál, majd később az ebből alakult Pulzus Rádiónál elöltött évek nagyon sok pozitív tartalommal töltötték meg az életemet, új dologba vághattam bele, kipróbálhattam magam olyan területen, amelyet addig nem is ismertem.

– A rádiós műsorok keretében minden olyan dologgal foglalkoztunk, amely érték, a keresztény értékrend pedig alappillére az életünknek. Számomra a hit olyan, mint az élet forrása. Ha az ember megtapasztalja Isten munkáját a saját életében, és hogy a hitnek valóban nagy ereje van, akkor a nehéz időkben is megtalálhatja azokat a kapaszkodókat, amelyek segítenek túljutni az élet problémásabb területein, hiszen emlékezhet, hogy a Teremtő a korábbi nehézségek idején sem hagyta magára.

Hírdetés

– 2015-ben költöztem ki Dániába megpróbálni magamat. Terveim szerint két-három évet töltöttem volna kint, majd haza akartam jönni és itthon boldogulni. A tervek kissé módosultak, és több mint öt évet töltöttem kint, ami szintén nagyon meghatározó volt az életemben. Az eredeti szakmámtól ott sem távolodtam el, egy kertfenntartó, kertrendező cégnél dolgoztam kezdetekben, később pedig sikerült egy kisvállalkozást is elindítanom, amely még a mai napig működik.

– A Bereg Garden vállalkozás ötlete még Dániában született meg, mintegy első feladatként, miután Beregszászba hazaköltözök. A vállalkozás elindulását az Egán Ede gazdaságfejlesztő pályázat tette lehetővé, melynek köszönhetően sikerült megvásárolni a működéshez elengedhetetlen eszközöket. Azóta már sokat bővült a gépparkunk, így már teljes egészében el tudunk indulni, teljes körű kertfenntartó feladatokat vállalni. A megnevezés szinte adta magát – Beregvidéken élünk és kerti munkálatokkal foglalkozunk. Jelenleg fűnyírást, gyepszellőztetést, műtrágyázást, térburkolatok vegyszeres gyomirtását, járdatisztítást vállalunk, ősszel lombtakarítással, télen pedig hókotrással is megkereshetnek bennünket. Ezeket a munkálatokat nagyobb területeken, akár focipálya méretűeken is el tudjuk végezni.

– Mint említettem, a tavalyi évben jöttem haza, és számomra ez egy új ágazat itthon, ezért még van mit tanulnom. Sok esetben a terület, ahol dolgozunk, okoz nagyobb kihívást. Az utolsó ilyen volt például, mikor a fűnyíró traktor vágórendszerében történt komolyabb kár. Nem vettünk észre egy, a földből kiálló nagyobb követ. De ebből is tanulunk. Másként kell kezelni egy egyenletes felszínű, kőmentes díszkertet, mint egy dimbes-dombos gaz borította telket. Továbbá probléma a benzin változó minősége és a gépek alkatrészellátása, már csak azért is, mert modern, professzionális gépekkel dolgozunk, amely idehaza nem gyakori. Nincs közelben szervizelési lehetőség, ami megnehezíti az ügyfelek felé tett kötelezettségeink teljesítését. Bízok benne, hogy ez a későbbiekben változni fog.

– Számomra a legfontosabb, hogy értéket teremtsek, hasznos legyek, és úgy hiszem, mindennek csak itthon, Kárpátalján van értelme. Mindig is az volt a tervem, hogy hazajöjjek, és itthon, a családdal lehessek, közösen viseljük az élet adta nehézségeket, vagy örüljünk egymás sikereinek. Én a lényeges különbséget a külföldön való élet és az itthoni között elsősorban az emberek közötti szoros kapcsolatokban látom, ami számomra nagyon fontos.

– Ezt a vállalkozást szeretném tovább vinni, fejleszteni, a megrendelők igényeit maximálisan kielégíteni. Emellett nyitott vagyok az új dolgokra. Abba az irányba szeretnék fejlődni, hol értéket teremtve hasznos része lehetek kis közösségünknek.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »