Továbbra is sok orosz állampolgár várakozik a finn határon

Továbbra is sok orosz állampolgár várakozik a finn határon

Továbbra is sok orosz állampolgár várakozik a finn határon belépésre várva, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai háború miatt.

A délkeleti határon változatlanul nagy a forgalom – tájékoztatott a finn határőrség pénteken.

Már csütörtökön is sokan hagyták el Oroszországot, az átkelni vágyók száma megduplázódott az előző heti adatokhoz képest.

A finn határőrség egyik szóvivője közölte: péntek reggel is sokan voltak úton, kevéssel talán még többen, mint csütörtökön. A legtöbbet a rendkívül forgalmas vaalimaai átkelőnél kellett várni, ahol mintegy 500 méteres kocsisor alakult ki. A második legnagyobb határátkelőnél, Nuijamaánál is a szokásosnál hosszabb ideig kellett várakozni.

Hírdetés

Eközben Finnország beutazási korlátozásokat fontolgat. Sanna Marin kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy a kormány felmérte a Finnországon átutazó és az országba beutazó orosz állampolgárok jelentette kockázatokat, és mérlegeli a beengedettek számának drasztikus csökkentését.

Putyin 300 ezer tartalékos mozgósításáról szóló szerdai bejelentésére utalva a kormányfő elmondta: úgy véli, „a hírek hallatán a helyzet felülvizsgálatot kíván”. „A kormány szándékai nagyon világosak: véget kell vetni az orosz turizmusnak, ahogy a Finnországon áthaladó orosz tranzitnak is” – szögezte le.

Finnország egyike azon utolsó európai államoknak, melyeken keresztül az orosz állampolgárok még elhagyhatják országukat. Lengyelország a három balti állammal egyetemben hétfőn életbe léptette az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást.

Putyin bejelentését követően gyorsan elkapkodták az egyirányú repülőjegyeket, mert sokan attól tartanak, hogy a katonakorú férfiak bizonyos csoportjait rövidesen nem engedik távozni az országból. A Moszkvából Isztambulba és Jerevánba induló járatokra szóló összes jegyet felvásárolták az interneten. Törökországba és Örményországba vízummentesen utazhatnak be az orosz állampolgárok.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »