Továbbra is sok az új fertőzött

Továbbra is sok az új fertőzött

Míg pénteken és szombaton hatezer körül alakult az újonnan igazolt koronavírusos megbetegedések száma, tegnap a szokásos alacsonyabb tesztelés mellett is 4712 esetről számolt be a kommunikációs törzs. A hétvégén összesen 71 elhunytról is tájékoztattak a hatóságok, ezzel immár 59 ezerre emelkedett a járvány kezdete óta jegyzett áldozatok száma Romániában.

A kórházban ápolt fertőzöttek száma vasárnapra 2565-re emelkedett, a kiskorú betegeké pedig 108-ra. A súlyos állapotban lévő páciensek száma továbbra is négyszáz közül mozog, pénteken 404, szombaton 406, tegnap pedig 408 intenzív osztályon ápolt fertőzöttről tájékoztattak a hatóságok.

Az előző három napban jelentett elhunytak zöme korábban nem kapott koronavírus elleni védőoltást és más betegségekben is szenvedett.

Háromszéken a hétvégén összesen 53 új igazolt esetről számolt be a kormánybiztosi hivatal, mely szerint a megyeszerte nyilvántartott aktív esetek száma vasárnapra 140-re nőtt. 19 közigazgatási egységben egyetlen igazolt esetet sem jegyeztek, a többi 26 közigazgatási egységben igen, ám az érintett térségekben mindenhol 3 ezrelék alatti a fertőzési mutató. A prefektúra tegnapi beszámolója szerint 8 esetet jegyeznek Nagyborosnyón (incidencia 2,43), négyet Árkoson (2,33), tízet Zágonban (1,96), hatot Zabolán (1,28), hatot Baconban (1,26), négyet Bölönben (1,21), egyet Dálnokban (1,06), egyet Kommandón (1,05), négyet Zágonbárkányban (1,00), nyolcat Bodzafordulón (0,85), négyet Gelencén (0,77), hármat Csernátonban (0,74), nyolcat Kovásznán (0,73), negyvennégyet Sepsiszentgyörgyön (0,69), egyet Kökösben (0,67), hármat Kézdiszentléleken (0,65), hármat Szitabodzán (0,62), hármat Bardocon (0,58), kettőt Bereckben (0,58), egyet Kézdiszentkereszten (0,58), egyet Vargyason (0,58), ötöt Baróton (0,55), egyet Sepsibodokon (0,39), hetet Kézdivásárhelyen (0,35), egyet Szentkatolnán (0,30) és egyet Ozsdolán (0,27).

 

Hírdetés

Elkezdődhet a gyermekek oltása

Megkezdődhet Romániában az 5 és 11 év közötti gyerekek COVID-19 elleni beoltása a szükséges adagok megérkezése után, erre várhatóan már január második felében sor kerülhet – ismertették a hatóságok a RoVaccinare platformon. Az időpontfoglalási platformot már frissítette a Különleges Távközlési Szolgálat, és miután az oltóanyagok Romániába érkeznek, elő lehet jegyezni az 5–11 éves gyerekeket is. Az immunizálás esetükben is az oltóközpontokban vagy a családorvosi rendelőkben történik. Az 5–11 éves gyermekeknél a Pfizer oltóadagja kisebb, mint a 12 évesnél idősebbeknél alkalmazott adag (10 mikrogramm, míg a 12 év fölöttieknél 30 mikrogramm az adag), de a többi korcsoporthoz hasonlóan a vakcinát ők is két dózisban, 21 nap különbséggel kapják meg.

 

Nyitva tartanák az iskolákat

Csak abban az esetben függesztik fel a jelenléti oktatást az iskolákban, ha a fertőzöttek magas száma az egészségügyi rendszer megbénulásához vezet – jelentette ki pénteken az egészségügyi miniszter. Alexandru Rafila rámutatott, egy ilyen döntés meghozatalakor a napi esetszám mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a fertőzöttek milyen arányban szorulnak kórházi ellátásra, oxigénterápiára vagy intenzív terápiás ellátásra. A tárcavezető úgy véli, „teljesen indokolatlan, sőt, felelőtlenség” volt hónapokig bezárni az iskolákat 100–200-as napi esetszám mellett. Rafila jelezte, míg a jelenlegi világjárványt okozó első koronavírus reprodukciós rátája 3 volt, a delta vírusváltozaté már 7–8-ra nőtt, az omikron reprodukciós rátája pedig 15 körüli. „Ez azt jelenti, hogy az omikron ötször gyorsabban terjed az eredeti változatnál” – nyomatékosította.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »