Továbbra is rejtély mitől lépett működésbe a bomba

Továbbra is rejtély mitől lépett működésbe a bomba

Továbbra sem tudni, mi okozta a múlt pénteki robbanást a hortobágyi lőtéren, amelyben négy tűzszerész vesztette életét. Közben a Magyar Nemzet megtudta: a nemzeti parkban aknamentesítést végző magáncég nyert tendert a városligeti beruházásnál is. A tavaly augusztusban keltezett szerződés értelmében a vállalkozás óránként csaknem 6200 forintért tisztította meg 9 hónap alatt a Városligetet. Az egyik, neve elhallgatását kérő cég vezetője szerint Magyarországon jelenleg tíz-tizenkét cég foglalkozik lőszer- és aknamentesítéssel – a hortobágyi munkán körülbelül ezeknek a fele van kint. Robbanószerkezetek hatástalanítására viszont a jogszabályok szerint csak a Magyar Honvédség jogosult.

A Nagyiván és Nádudvar külterületén található egykori bombázótér lőszermentesítése 2013-ben kezdődött, akkor 5500 bombatölcsért számoltak össze a szakemberek.

„Tűzszerészeink hősies munkát végeznek, igen-igen nagy bátorságot, szakértelmet és gyakorlatot kívánó feladat az övék” – mondta Hende Csaba, volt honvédelmi miniszter.

A többnyire uniós forrásból finanszírozott munkálatokat a tervek szerint 2016 májusában fejezték volna be. Az időpontot többször módosították, legutóbb 2018-ra.

A terület előkészítésében egy magáncég, a Különleges Biztonsági szolgáltató és Tanácsadó kft. is részt vett. Ők végezték a felderítést, a honvédség a hatástalanítást.

„Ilyen kis területen, ennyi robbanótestet az elmúlt időszakban tűzszerészezred még soha nem számolt fel. Emellett látni kell, hogy tűzszerészeink – ahogy a miniszter úr is mondta – csak egyszer tévedhetnek” – mondta Böröndi Gábor, a MH Összhaderőnemi parancsnokság dandártábornoka.

Július 1-jén négy tűzszerész vesztette életét miután egy 250 kilós szovjet bomba, hatástalanítás után, felrobbant.

„Előkészítés alatt álltak ezek a bombák, megsemmisítésre, tehát már hatástalanításra kerültek, vagyis a gyújtószerkezet eltávolításra került ebből a bombából. Tehát továbbra is azt tudom mondani, hogy egyelőre mindenki értetlenül áll a történtek előtt. A sérült katona, hogy elmondjam, ő úgy fogalmazott: annak a valószínűsége, hogy ő túlélte ezt a tragédiát, az ugyanolyan mértékű, mint annak a valószínűsége, hogy az a bomba felrobbant” – fogalmazott Benkő Tibor vezérkari főnök.

A tűzszerészszakma is a tragédia okait keresi. „A szakma azt mondja, hogy ez egy nagyon szörnyű tragédia, ami megtörtént. Négy hős halt meg, le van sújtva a teljes szakma, én úgy gondolom, hogy ilyen szörnyű tragédia még nem történt az utóbbi 30-40 évben hogy ennyi katona meghalt volna” – mondta Egei Ferenc, az Arco Safe Zrt. vezérigazgatója.

A tragédia után derült ki, hogy a tűzszerészeknek nem volt biztosítása, de nem csak nekik, katonatársaiknak sem. A korábbi miniszter, Hende Csaba 4 éve mondta fel a szerződéseket, arra hivatkozva, hogy azzal csak a biztosítótársaságok járnak jól. A hősi halált halt tűzszerészek családjáról az állam gondoskodik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »