Továbbra is népszerű az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Továbbra is népszerű az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

A ponthatárok megállapítása után az Egerben és Jászberényben működő ötkarú intézménybe a 2022-es általános felvételi eljárásban 1810 hallgató nyert felvételt – olvasható az intézmény sajtóközleményében.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre (EKKE) az idei általános felvételi eljárásban összesen 7642 (ebből 2368 első helyes) jelentkezés érkezett. Az egyetem töretlenül őrzi népszerűségét: az egyházi fenntartásba kerülés előtti időszakhoz mérten csaknem 20 százalékkal több a felvett jelentkezők száma. A leendő hallgatók 88 százaléka állami ösztöndíjas képzésben vesz részt szeptembertől Egerben és Jászberényben.

Közkedveltek a pedagógusképzés, valamint az informatikai, a művészeti, a gazdaságtudományi és a sporttudományi képzési területek szakjai. A legtöbb hallgató gyógypedagógia-, programtervező informatikus és edzőszakra nyert felvételt. A 2022-es általános felvételi eljárásban az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre a turizmus-vendéglátás alapszak állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésén volt a legmagasabb a ponthatár: ide 411 ponttal lehetett bekerülni.

Az EKKE idén először hirdetett meg festőművész szakot, amelyen nappali tagozaton 17-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben, tervezőgrafika alapszakon pedig 45 gólya iratkozhat be az intézménybe.

Idén először indul az EKKE közös képzése a linzi Johannes Kepler Egyetemmel programtervező informatikus mesterszakon. Az első ilyen tanévben 7 hallgató kapott lehetőséget arra, hogy egyéves angol nyelvű egri tanulmány után további egy évet Ausztriában, Linzben töltsön el és így mindkét egyetem diplomáját megszerezze.

A borvidéki központban működő Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a szőlő-bor ágazatot támogató kutatások és a szakmai utánpótlás biztosítása okán is kiemelten fontos a szőlész-borász képzés. Az érintett szakokon ősztől 30 új hallgatója lesz az intézménynek.

Az intézmény a felvételt nyert jelentkezők figyelmébe ajánlja a felvettek.uni-eszterhazy.hu oldalt, ahol minden fontos, hasznos információt megtalálnak, amire a felvételről szóló örömhír feldolgozása után szükségük lehet.

Hírdetés

A pótfelvételi eljárás július 26-án indul és augusztus 5-ig tart. Aki nem nyert felvételt a július 21-i ponthatár-megállapítás során, vagy nem jelentkezett az általános felvételi eljárásban, a pótfelvételin nyújthat be jelentkezést az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre valamennyi képzési területen. Az informatika, a természettudomány, az agrárképzés és a pedagógusképzés alapszakjaira, továbbá az osztatlan tanárképzésre állami ösztöndíjas formára is fogadnak jelentkezéseket.

A számos meglévő ösztöndíjprogramon kívül az őszi félévtől újabb ösztöndíj lehetőségek támogatják a hallgatókat az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

A pedagógusképzésben tanulók támogatására a fenntartó Egri Főegyházmegye támogatásával Pyrker János Ösztöndíjat alapítottak. A havi 100 ezer forintos támogatásra azok a nappali tagozatos, pedagógusképzésben részt vevő, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók pályázhatnak, akik vállalják, hogy a végzést követő 2 hónapon belül az Egri Főegyházmegye által fenntartott köznevelési vagy szakképzési intézményben helyezkednek el főállású foglalkoztatottként.

Az EKKE Informatikai Kara szeptembertől indítja el az osztrák Johannes Kepler Egyetemmel közös, két diplomát adó informatikai mesterképzését (programtervező informatikus MSc). A képzés nyelve angol. A fiataloknak mindkét intézményben hallgatói státuszuk lesz, a gyakorlatban egy évig Egerben, egy évig Linzben zajlik az oktatás. Ez a képzés az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem számára az oktatói utánpótlás kinevelése szempontjából is igen fontos. A kiemelkedő hallgatóknak lehetőségük lesz arra, hogy az elkövetkezendő években a PhD-képzést és az akadémiai pályát válasszák. A fenti cél elérése érdekében a legtehetségesebb 3 hallgatónak havi 100 ezer forintos ösztöndíj odaítélését tervezi az egyetem a két tanévre.

Az EKKE Esélyt a tanulásért elnevezésű ösztöndíjat biztosít hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányi költségeinek kiegészítő támogatására. Az ösztöndíjra nappali tagozatos, magyar állami ösztöndíjas, aktív, felsőoktatási szakképzésben, osztatlan képzésben, alapképzésben, illetve mesterképzésben részt vevő hallgatók pályázhatnak. A pályázatok elbírálása a szociális pontok rangsora és pályázati indoklás alapján történik. Az ösztöndíj maximális mértéke 60 ezer forint/fő/félév.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye; EKKE

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »