Továbbra is megosztó személyiség Marian Munteanu

Továbbra is heves vitákat vált ki a romániai közéletben, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a fasisztoid, legionárius eszmék iránti szimpátiával vádolt egykori diákvezért, Marian Munteanut jelölte a bukaresti főpolgármesteri tisztségbe.

1muntm_bMarian Munteanu

Vasile Blaga, a PNL társelnöke vasárnap este kiállt a jelölés mellett, és azt állította: azok, akik legionáriusnak nevezik Munteanut, nem rendelkeznek erre nézve semmilyen bizonyítékkal. Azt is cáfolta, hogy Munteanu képes lenne megváltoztatni a párt irányvonalát.

Călin Popescu-Tăriceanu, a PNL volt elnöke, korábbi miniszterelnök, aki jelenleg a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nevű párt társelnöke, ugyanakkor nyílt levélben intézett heves kirohanást egykori pártja ellen. Tăriceanu szerint a párt vezetőinek el kellene gondolkodniuk döntéseiken, hiszen oda jutottak, hogy egy neolegionáriust jelöltek Bukarest főpolgármesterének.

Felrótta azt is, hogy márciusban a PNL azt az Oana Stănciulescu nevű újságírónőt jelölte a közszolgálati televízió igazgatótanácsába, aki az egykori Vasgárda tagjait próbálja tisztára mosni. Munteanu legionárius szimpátiájára annak egy 1994-es cikkét idézi, amelyben az a legionárius mozgalom megalapítója, Corneliu Zelea Codreanu iránti nagyrabecsüléséről írt. Ugyanabban a cikkben gyilkosnak nevezte I. G. Duca egykori liberális miniszterelnököt, a legionárius mozgalom és a Vasgárda esküdt ellenségét – akit 1933-ban épp a Vasgárda tagjai gyilkoltak meg.

Munteanu egyébként a Mediafaxnak adott interjúban arról beszélt: a PNL-hez annak „nemzeti” jelzője miatt csatlakozott, nem a liberalizmusa miatt, magát pedig a keresztény civil társadalom képviselőjének tartja. A legionárius mozgalommal fennálló kapcsolatáról annyit mondott: inkább a kommunista börtönökben fogva tartott politikai foglyokhoz áll közel, a Corneliu Zelea Codreanu történelmi örökségéhez fűződő viszonyáról azonban nem adott egyenes választ. Kifejtette ugyanakkor, hogy főpolgármesterként engedélyezné a homoszexuálisok felvonulását, és elítéli az erőszak minden formáját. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »