Továbbra is hiány van a csecsemők létfontosságú vitaminjából

Továbbra is hiány van a csecsemők létfontosságú vitaminjából

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján olvasható információk szerint “bizonytalan végű” hiányról van szó, amelynek gyártási gond az oka.

Az OGYÉI honlapja szerint az 5×1 ml-es ampulláról van szó és a hiány kezdeteként ez év május elseje van feltüntetve.

Hírdetés

Az Index információi szerint mostanra jórészt elfogytak a tűzoltásként külföldről behozott készletek, és ismét országos hiány alakult ki a csecsemőknek létfontosságú K-vitaminból. A portál tíz gyógyszertárban – öt fővárosiban és öt különböző megyeszékhelyen lévőben – érdeklődött telefonon, valamennyiben azt a választ kapták, hogy a Konakion nevű készítmény jelenleg nem elérhető.

A K-vitamin (vagy Konakion) azért létfontosságú a kisbabáknak, mert hiányában a véralvadásban szerepet játszó véralvadási faktorok nem termelődnek kellő mennyiségben, ami életveszélyes vérzésekhez, agyvérzéshez vezethet. A gyerekek Magyarországon rögtön a megszületésük után pár órával, még a kórházban megkapják az első adagot. Sok kisbabánál később is, hónapokig folytatni kell az adagolást – mondta el nyáron az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György. “Miután az anyatejnek a K-vitamintartalma a szükségesnél alacsonyabb, ezért azok a babák, akik kizárólagosan anyatejesek, ők kapnak még az első hónapokban, maximum hat hónapos korig, havi szinten ilyen K-vitamin injekciót”.

Az Infostart is beszámolt nyáron arról, hogy a vitaminból gyártási hiba miatt van országos hiány
május elseje óta, az akkori információ szerint a hiány várhatóan október 31-ig tartott volna. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezért engedélyezte, Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet korábban azt is közölte, hogy a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin külföldről történő behozatalát engedélyezte öt nagykereskedőnek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »