Továbbra is gondot okoz a nagy mennyiségű hó Európa-szerte (fotók)

Továbbra is gondot okoz a nagy mennyiségű hó Európa-szerte (fotók)

Nyitókép: TASR/AP

Továbbra is kritikus az osztrák és a német hóhelyzet, eddig 13 halottja van az egy hete tartó rendkívüli havazásnak és az ítéletidőnek még nincs vége. 

Öt bajor körzetben rendkívüli állapotot rendeltek el

Bajorországban péntek reggel óta nem havazott, így mindenki megpróbálta kihasználni az átmeneti enyhülést. Az ország öt körzetében rendeltek el rendkívüli állapotot. A tetők roskadoznak a hatalmas hótömeg tonnányi súlyától, így csaknem ötezer tűzoltó, katona és önkéntes segédkezik a hóeltakarításban. Vasárnap reggel újabb ötszáz rendőr érkezik a legsúlyosabban érintett településekre.

Az Alpokban továbbra is közepes, vagy magas szintű lavinaveszély van, így a hatóságok mindent előkészítettek, hogy ha kell, ellenőrzött robbantásokkal idézzenek elő úgynevezett irányított lavinákat.

Ausztriában újabb havazás várható

Berchtesgaden utcáin embermagasságú kupacokban áll a hó. Az osztrák határ közelében lévő városban már a tél következő rohamára készülnek. Szombat éjszakától ugyanis újabb intenzív havazás kezdődik a térségben. Kedd reggelig az alacsonyabban fekvő területeken 40–50 centiméterrel, az Alpok lejtőin viszont akár egy méterrel is vastagodhat a hótakaró.

Hírdetés

Ráadásul a havazás viharos széllel érkezik, amely akár óránként száz kilométeres sebességgel is száguldhat a bajor erdőségekben, így a még járható utakat is hóátfúvások zárhatják el. A szövetségi hadsereg további 300 katonát helyezett rendkívüli készenlétbe, akik szükség esetén páncélozott szállítójárművekkel tudnak élelmet, vizet és segítséget vinni a külvilágtól elzárt településekre.

Hohentauernbe, az egyik osztrák településre vezető utak csaknem egy hétig voltak lezárva lavinaveszély miatt. Az ide érkező turisták el sem tudták elhagyni a települést. A hatóságok robbantással szabadították fel az utakat, így az itt rekedt 280 vendég csak ezután tudott hazautazni. A gépekkel pedig továbbra is megállás nélkül dolgoznak, ugyanis a következő napokban újabb havazás várható a térségben.

Románia több megyéjét is betemette a hó

De nemcsak Ausztriában és Németországban okoz gondot a sok hó, Románia három megyéjét szinte betemette a sok hó. Bákóban például csak az utasok segítségével indulhatott el egy autóbusz, amely a város központjában akadt el a 40 centiméteres hóban. Jasi megyében hófúvások bénították meg a közlekedést. Több település fél napon keresztül volt elzárva a külvilágtól. Hasonló időjárási viszonyok alakultak ki Neamt megyében is. Bukarestben 400 hókotrót vetettek be , de ez csak arra volt elég, hogy a főutakat megtisztítsák. A mellékutak és a járdák továbbra is havasak, sok helyen járhatatlanok.

Ukrajnában összeomlott egy piac tetőszerkezete

Négyen megsérültek, amikor a kelet-ukrajnai Makijivkában összeomlott egy piac tetőszerkezete. A térségben napok óta havazik, a szerkezet pedig nem bírta el a hó súlyát, ezért szakadt be. A baleset pillanatában sokan voltak a piacon, az emberek puszta kézzel ásták ki egymást a romok és a hó alól.

Életveszélyessé vált az oroszországi Szaratov néhány lakónegyede, mert hatalmas jégtömbök fagytak a házak erkélyére, ahonnan azok időnként leszakadnak. Van, aki naponta többször is kalapáccsal veri le a a jégcsapokat. Azt mondják, valamit elrontottak a ház szigetelésénél.

M1


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »