Továbbra is alacsonyabb a hölgyek nyugdíja. Nézze meg, hogy miért és mennyivel?

Továbbra is alacsonyabb a hölgyek nyugdíja. Nézze meg, hogy miért és mennyivel?

Szlovákiában továbbra is a lakosság nagyobb részét a nők alkotják, mivel 1000 nőre 1048 férfi jut, de a gazdaság legtöbb területén még mindig alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik a szebbik nem – derült ki a statisztikai hivatal legújabb kiadványából.

A nők és a férfiak 2021-ben Szlovákiában kiadványból azt is megtudhatjuk, egy átlagos hölgy 28,9 évesen házasodik, míg a férfiak 31,5 évesen. Szomorú statisztika, de a válások esetén az átlagéletkor a nőknél 41,2 év, míg a férfiak három évvel idősebben döntenek a válásról.  A gyermekek több mint 40 százaléka házasságon kívül születik, de ezen a téren az elmúlt 5 évben nem figyelhető meg jelentősebb változás.

Hírdetés

Ami a bérezést illeti, még mindig alacsonyabb a nők átlagbére mint a fériaké, a különbség különféle összehasonlítások szerint is több mint 200 euró volt 2020-ban, érdekességként viszont megemlíthetjük, vannak olyan területek, ahol a nők jobban keresnek, mint férfi társaik. Az átlagok világában ezen a téren az alapiskolai tanárnők jöttek ki jobban, esetükben az átlagfizetés 1424 euró, míg a tanároknál 1224. 

A bérekből kifolyólag a nyugdíjak esetében is a férfiak havi juttatása magasabb, mint a hölgyeké, fontos viszont figyelembe vennünk egy másik statisztikát is, amely szerint a nők átlagosan 77.9 évet élnek, míg a férfiak 70,2 évet. A nyugdíj folyósításának hossza is tehát eltérő, de azt is megállapíthatjuk, előbbi esetben 2,4 évet, utóbbiban 3,1 évet növekedett az átlagéletkor az elmúlt 15 évben. A nyugdíjak összege átlagosan tavaly 440,30 euró volt a nőknél 534,50 euró a férfiaknál, az elmúlt másfél évtizedben több mint 200 euróval emelkedett, de a növekedés üteme lelassult. Tegyük hozzá, az átlagéletkor miatt a hölgyek között jóval több az időskori nyugdíjas és ez is torzítja a statisztikát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »