További milliók a véget ért világkiállításra

További milliók a véget ért világkiállításra

Hiába ért véget a milánói világkiállítás tavaly október 31-én, továbbra is milliókat költ rá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – vette észre a Magyar Nemzet. A tárca május–júniusi szerződései közt több, a 2015. évi milánói expóval kapcsolatos tétel is szerepel. Tanácsadói és kurátori tevékenységre 350 ezer, informatikai eszközök bérbeadására fél éven át havonta közel 580 ezer közforint ment az idén. Ügyvédi tevékenységre 300 ezer forintos keretszerződést kötöttek, míg a világkiállításhoz kapcsolódó képzőművészeti alkotások kiállítására 49 500 eurót fordítottak júniusban. A legnagyobb tételt az expóhoz kötődő Bartók-maraton megtartása jelentette több mint 15 millió forint értékben, amelyre szintén júniusban született vállalkozási szerződés.

Az Emmi áprilisi szerződései közt is található a tavalyi világkiállításra vonatkozó szerződés, igaz, az az expón való „magyar részvétel lezárásához és a pavilon átadásához, újraépítéséhez kapcsolódóan tanácsadó tevékenység ellátását” foglalta magában. A szerződés az idén januártól június végéig szólt, és havonta több mint 1,3 millió forintjába került az adófizetőknek.

A milánói expóval kapcsolatos újabb május–júniusi kiadások már csak azért is meglepőek, mert a mai napig nem tudni, hogy az Életkert névre keresztelt magyar pavilont hazahozatja-e a kormány, vagy enged Olaszország kérésének, és végleg Milánóban hagyja az épületet, hogy az Olasz Technológiai Intézet egy részlegének adjon otthont. Annyi biztos, hogy a pavilon lebontásának és elszállításának legkésőbb május 31-ig be kellett volna fejeződnie, ám ez nem történt meg. Lapunk a pavilon sorsával kapcsolatban kérdezte Lázár Jánost múlt hónapban, ám a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a tájékoztatást adta, hogy még nem hozott döntést a kormány. Ugyanakkor úgy vélte, meg kell menteni az épületet, és hazahozni, ha lehetséges.

A miniszter álláspontja nem meglepő, hiszen a milánói világkiállításon való részvétel igen költséges volt. Szőcs Géza illetékes kormánybiztos decemberben arról beszélt: bruttó 5-6 milliárd forintnyi összeget költöttek a projektre a pavilon terveztetésétől az expó programjainak megvalósításáig. Ezen belül is a hazahozatalra 1,1 milliárd forintot különített el a kormány, így kérdés, hogy mi lesz az összeg sorsa akkor, ha a kormány végül úgy dönt, lemond az épületről.

A Magyar Nemzet hiába szerette volna megtudni, hogy a hónapokkal ezelőtt véget ért világkiállításra miért költ még az idén nyáron is milliókat a kormány, nem kaptunk választ lapzártánkig az Emmi sajtóosztályától, míg a Miniszterelnöki Kabinetiroda későbbre ígért tájékoztatást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »