További milliárdokat szán a kormány innovációs közlekedési projektekre

További milliárdokat szán a kormány innovációs közlekedési projektekre

A Magyar Közút és a Budapesti Közút társaság több projektjavaslatát is támogatja a kabinet. A fejlesztések a közlekedés digitalizációját célozzák.

Egyetért a kormány az Euró­pai Hálózatfinanszírozási Eszköz pályázati kiírására megtervezett projektjavaslatok benyújtásával – olvasható a szerdai Magyar Közlönyben. A megvalósításra szánt fejlesztéseket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Budapest Közút Zrt. dolgozta ki.

A kabinet támogatja a C-Roads 2 Hungary, a Crocodile 4 Hungary, a Digital Road Management Hungary és a European ITS Platform 2 című munkát is. Felkérte az innovációs és technológiai minisztert, hogy készítsen előterjesztést a kormány részére a szükséges feladatokról és a projektjavaslatok teljes körű megvalósításához szükséges források biztosításáról, ha az Európai Bizottság is befogadja az elképzeléseket.

Hírdetés

A C-Roads 2 egyfajta közös platform munkája, amelynek során az egyes tagországok műhelymunkában dolgozzák ki a jármű és az infrastruktúra közötti kommunikáció részletes specifikációit, valamint közös teszteket hajtanak végre annak érdekében, hogy egységes és átjárható szolgáltatások jöjjenek létre Európa-szerte.

A projekt másik fontos eleme a hazai kísérleti rendszer bővítése az önvezető és összekapcsolt mobilitás tesztelésére Zalaegerszegen, a járműipari próbapályán. A fejlesztés bruttó összköltsége megközelíti a 830 millió forintot, ebből 500 millió forintot a költségvetés állna.

A Crocodile 4 Hungary bruttó finanszírozási igénye csaknem 4,5 milliárd forint, a lényege pedig az, hogy bővítse a terepi adatgyűjtő és tájékoztatást szolgáló infrastruktúrát a TEN-T, valamint az ehhez kapcsolódó városi hálózati elemeken. A projekt kiemelten koncentrál az automatikus adatcsere szempontjából nélkülözhetetlen Datex II. csomópontok és adatbázisok létrehozására és a nemzeti hozzáférési pontok megvalósítására.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »