További „késlekedéssel” számol a járvány miatt felfüggesztett futballvilág

További „késlekedéssel” számol a járvány miatt felfüggesztett futballvilág

Május vége és június az új határidők, amelyet a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) csütörtökön megszabott az élvonalbeli szerepléshez szükséges licenc megszerzésére, ugyanakkor a Liga 1-es bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) azt sem tartja kizártnak, hogy az idei szezon mérkőzéseit csak júliusban játsszák majd le. A koronavírus-járvány mindent bizonytalanná tett, így az illetékes bizottságok hangsúlyozzák: bármikor újabb módosítást rendelhetnek el.
A koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében hozott rendeletek óta megállt az élet a hazai labdarúgóéletben, a sportág irányítói pedig sorra rendelik el az újabb halasztásokat. Azt már korábban bejelentették, hogy a szükségállapot feloldásáig biztosan nem rendeznek mérkőzéseket az országban, csütörtökön viszont már a 2021–2022-es szezonra érvényes licenckérelmekre vonatkozó határidőket módosították.

A Liga 1-ben május 18-28-án tervezik a kérvények elbírálását, hogy utána június 30-ig legyen lehetőség az esetleges fellebbezések ügyében hozott döntések jogerőre emeléséhez. A nemzetközi klubtornákon való részvétel érdekében május hetedikéig kell leadni a szükséges dokumentációt, de mint azt a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) csütörtökön összeült sürgősségi bizottsága közleményében hangsúlyozta:

a koronavírus-járvány alakulásának függvényében a most kijelölt határidők bármikor változhatnak.

Mint ahogyan a Liga 1-es bajnokság 2019–2020-as szezonjának folytatását sem lehet bizonyossággal meghatározni, amint ugyanis Justin Ştefan, a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) főtitkára csütörtökön közölte: akár júliusra is időzíthetik a felfüggesztett pontvadászatból hátramaradt összecsapások lejátszását.

Hírdetés

„Nemzetközi szinten arról tárgyalnak, hogy meghosszabbítsák a bajnokságok lezárására adott június 30-i határidőt, mert több országban óriási veszteséget jelentene, ha nem rendeznék meg az összes elmaradt mérkőzést” – nyilatkozta a főtitkár az Agerpresnek.

Hangsúlyozta, hogy egységes döntés lesz, arra pedig minimális esélyt lát, hogy a Liga 1-ben visszatérhessenek a pályára májusban.

– ecsetelte.

Az olaszországi sportsajtó is úgy tudja, hogy a kontinentális szövetség célja az élvonalbeli bajnokságok aktuális szezonjának folytatása, amelynek érdekében a nemzetközi klubtornákból hátramaradt mérkőzéseket is elhalasztaná július végére illetve augusztusra. A Daily Mirror ugyanakkor úgy tudja, hogy

az UEFA vészforgatókönyvvel is készül, így amennyiben a koronavírus-járvány ellehetetlenítené a folytatást, törlik a BL- és EL-idény hátralévő találkozóit és győztes nélkül marad a 2019–2020-as kiírás.

Mindeközben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is próbál alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és tervezi szerint megváltoztatja és meghosszabbítja majd a nemzetközi játékos-átigazolási időszakot. A Reuters birtokába jutott dokumentum alapján a szezon végén lejáró szerződésekre is hosszabbítást javasolnak, azt esetleges átfedések esetén – azaz ha egy futballistának egy új egyesülettel kötött szerződése életbe lépne még mielőtt másik csapatával lezárhatná a pontvadászatot – pedig a futballisták aktuális klubja előnyt élvez annak érdekében, hogy az eredeti felállásban fejezhesse be a bajnokságát.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »