További határszigorítást terveznek

További határszigorítást terveznek

További határszigorítást tervez Szerbia – a belgrádi kormány nem tartja elegendőnek a brüsszeli tárgyalásokon elért egyezményt. Az országban kétezer menekült rekedt a táborokban, köztük olyanok, akiket Horvátországból toloncoltak vissza. Közben Görögországba a balkáni útvonal lezárása ellenére is folyamatosan érkeznek a menekültek.

Folyamatosan érkeznek a menekültekkel zsúfolt gumicsónakok a görög szigetekre. Az Égei-tengeren a NATO, a görög és a török parti őrség is járőrözik, de a migránsokat ez sem tartja vissza a veszélyes átkeléstől.

Közben több mint ezren vesztegelnek a macedón–szerb határon. A migránsok azért nem tudnak továbbmenni, mert a balkáni államok szigorították a határellenőrzést. Legtöbbjüknek van útlevele és a görög hatóságok által kiadott hivatalos dokumentuma. A szerb szigorítás miatt azonban vízumra is szükségük van a határátlépéshez. Az illegális bevándorlók ennek ellenére folyamatosan érkeznek Macedóniába. Az egyik, eredetileg 700 fősre tervezett táborban lassan már kétszer annyian vannak.

Horvátország és Szerbia azonban újabb szigorításokat tervez. A hétfői EU–török tárgyalások ugyanis a szerb miniszterelnök szerint nem hoztak eredményt. „Felelősen és komolyan fogunk intézkedni, minden migráns emberi jogait megvédjük, de megvédjük a nemzeti érdekeinket is. Szerbia nem lesz sem átmeneti, sem gyűjtőközpont. Egy közös uniós megoldásra várunk a migránsválságra, de félek, hogy nem kapjuk meg. A döntéseink összhangban vannak Szlovénia, Ausztria, Németország és Horvátország döntéseivel, ez a jövőben is így lesz. De a nemzetközi jogok szerint, emberségesen kell intézkednünk a Szerbiában tartózkodó menekültekkel szemben, akik nincsenek túl sokan” – közölte a szerb kormányfő, Aleksandar Vucic.

Horvátország már közölte, megkezdik a menekültek visszautaztatását. „408 személy van a Bród (Slavonski Brod) központban, és már tárgyalunk a Görögországba való visszaszállításukról” – fogalmazott a horvát belügyminiszter, Vlaho Orepic.

Törökország a hétfői csúcson vállalta, hogy visszaveszi az illegális bevándorlókat Európából, de minden egyes visszatoloncolt szír helyett egy másikat kell fogadnia az uniónak a török menekülttáborokból. Az ENSZ és több emberi jogi csoport azonban arra figyelmeztet, hogy ez az eljárás egyrészt sérti a nemzetközi jogot, másrészt pedig tovább erősíti az embercsempész-hálózatokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »