További előrelépés a komáromi kórházban

További előrelépés a komáromi kórházban

Újabb, ez alkalommal megosztott szlovákiai elsőbbséget tudhat magáénak az AGEL SK Részvénytársasághoz tartozó komáromi kórház. Annak sebészeti osztályán ugyanis egy onkológiai végbélműtét során, országos viszonylatban az első két intézmény egyikeként alkalmazták a legkorszerűbb körkörös tűzőgépet, vagyis cirkuláris staplert.

A bélvarrógépes beavatkozásra január 23-án került sor – tájékoztatta portálunkat Martina Pavliková, az AGEL SK Rt. szóvivője. Hozzáfűzte: a páciens egy 80 éves férfi volt, akinél daganat miatt el kellett távolítani a végbele javarészét. Annak maradványát pedig éppen a legmodernebb körkörös tűzőgép segítségével varrták össze a vastagbéllel.

Hírdetés

Gustáv Škodáček komáromi sebész főorvos örömmel nyugtázta, hogy nem léptek fel bonyodalmak az eljárás során, amikor a bélanasztomózis esetében alkalmazott legkorszerűbb és legbiztonságosabb eszközt elsőízben használták. Ráadásul e stapler léte a műtét menetét is gyorsította, a lehető legkisebbre csökkentve az esetleges komplikációk lehetőségét. „Ez az eszköz nagy előrelépést jelent a végbélrákkal küszködő páciensek biztonságos gyógyításában. Az érintett páciens jól érzi magát“ – szögezte le végül.

A vastagbél-, illetve végbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedésnek számít Szlovákiában. A rák ezen fajtája leginkább az 50 évnél idősebb embereket támadja, de fiatalabbaknál is előfordul. A komáromi sebészeti osztályon évente több mint 100 végbél- és vastagbélrákban szenvedő pácienst műtenek meg – tudtuk meg a továbbiakban.

A több dél-szlovákiai járás betegeit ellátó komáromi kórház komplex onkológiai központját folyamatosan bővítik és fejlesztik. Például korábban felszerelték a legmodernebb lineáris gyorsítóval is, amely már használata első évében rendkívül hatékonynak bizonyult: csaknem 900 páciensnek jelentett esélyt a gyógyulásra. E centrum hamarosan bemutatja a citosztatikumok előkészítésével és adagolásával, valamint a műtők működésével kapcsolatos új koncepcióját.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »