További boltok és szolgáltatók nyithattak ki, szigorú előírásokat kell betartani

További boltok és szolgáltatók nyithattak ki, szigorú előírásokat kell betartani

Az állam engedélyezte, hogy hétfőn további boltok és szolgáltatók nyissanak ki. Ide tartoznak például az optikák, a műszaki ellenőrző állomások (STK és EK), kertészeti boltok és építőanyag-áruházak. Erről a központi válságstáb döntött, és szigorú higiéniai előírások betartását írta elő.

Nyitva tartanak a posták, a bankok, a biztosítók és a lízingtársaságok, az internetes üzletek, (eshop), működhetnek a házhoz szállító cégek, a tisztítók, az autószervizek, a gumiabroncs-javítók, a járművontatók, a számítógépes és telekommunikációs szolgáltatások, az árut szállító taxivállalatok. Kinyithatnak az ügyvédi, a közjegyzői, a végrehajtói, a csődbiztosi, a bírósági szakértői, a fordítói irodák. Újra kinyithattak a kulcsmásolók, a gyűjtőudvarok, a kerékpárboltok, kertészeti üzletek (ha a bolt teljes belső területe nem haladja meg a 2000 négyzetmétert), az építkezési anyagokat árusító boltok, (ha a bolt teljes belső területe nem haladja meg a 2000 négyzetmétert).

Nyitva tartanak továbbá az élelmiszerboltok, a speciális élelmiszert árusító üzletek, a gyógyszertárak, az egészségügyi eszközöket árusító boltok, az optikák, a benzinkutak, az újságárusok, az állateledel-üzletek, az állatorvosi rendelők, a temetkezési vállalkozások.

Hírdetés

A távközlési szolgáltatók is működnek, továbbá az étkezdék és a gyorséttermek is, de a vásárlók nem mehetnek be, kikérhetik az ételt. Azok a boltok és szolgáltatók, amelyek nem kaptak kivételt, továbbra sem nyithatnak ki.

A szájmaszk viselése kötelező. Hétfőtől minden boltnak és szolgáltatónak lehetővé kell tennie a kézfertőtlenítést vagy eldobható kesztyűt kell adnia, ideális esetben mindkettőt. A boltokban legalább két méter távolságra kell állniuk egymástól az embereknek. Az új szigorítás szerint korlátozni fogják a helyiségekbe belépők számát. 25 négyzetméterenként egy ember tartózkodhat a boltban. Az üzletek és a gyógyszertárak üzemeltetőinek lehetővé kell tenniük, hogy a 65 évesnél idősebb személyek a hét minden napján 9 és 12 óra között vásárolhassanak.

Aki ezeket az intézkedéseket nem tartja be 20 ezer euró pénzbüntetéssel sújtható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »