További 800 katonát vezényel a Pentagon a mexikói határra

További mintegy 800 katonát vezényel a mexikói határra a Pentagon – tájékoztatták csütörtökön az AFP francia hírügynökséget amerikai vezetők, miközben a Hondurasból elindult bevándorlók tovább haladnak az Egyesült Államok felé.

A reguláris hadsereg katonái, akiket várhatóan az ország több katonai támaszpontjáról irányítanak a határra, a Nemzeti Gárda tavasz óta már ott állomásozó több mint 2000 tartalékosához csatlakoznak.

James Mattis amerikai védelmi miniszter helyi idő szerint még csütörtökön hivatalossá teszi az újabb felvonultatást – közölték a nevük elhallgatását kérő illetékesek.

Az erősítés tagjai között orvosok és mérnökök is lesznek, és főként logisztikai támogatást és felszerelést visznek magukkal, közöttük sátrakat és járműveket.

Hírdetés

„A demokraták által elfogadott törvények miatt nehéz ezeket az embereket a határon megállítani” – írta csütörtök reggel Twitter-oldalán Donald Trump amerikai elnök. „Odaküldöm a hadsereget ebben a nemzeti szükséghelyzetben. Meg fogjuk állítani őket” – tette hozzá.

Az amerikai elnök áprilisban jelentette be, hogy a déli határra küldi a Nemzeti Gárda akár 4000 tagját. Végül 2000-et irányítottak a térségbe, ahol a határőrök tehermentesítését segítik.

Az amerikai hadsereg tartalékos hadtestét, a Nemzeti Gárdát már 2010-ben Barack Obama parancsára, illetve 2006 és 2008 között George Bush elnökére a határra vezényelték. Minden alkalommal a szolgálatuk körülbelül egy évig tartott.

A növekvő fáradtság ellenére a több ezer fős migránskaraván csütörtökön folytatta az útját az Egyesült Államok felé a dél-mexikói Mapastepecből, amely még 3000 kilométernyire fekszik a határtól.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »