További 7 millió autót hívnak vissza Japánban a Takata életveszélyes légzsákjai miatt

További 7 millió autót hívnak vissza Japánban a Takata életveszélyes légzsákjai miatt

A japán cég által gyártott légzsák túl nagyot robbanhat, mert patronokban lévő vegyület instabillá válhat.

Tovább dagad a Takata légzsákbotránya, ugyanis a japán autógyártók további 7 millió autót hívnak vissza a szigetországban a cég hibás termékei miatt – jelentette be a japán közlekedési minisztérium pénteken.

A bejelentésből nem derült ki, hogy milyen márkájú autók mely típusait érinti a döntés. Japánban eddig már 19,6 millió autót kellett visszahívni, mert kiderült, hogy a beépített japán gyártmányú légzsákok életveszélyesek.


Takada Sigehisza, a Takata japán autóipari beszállító cég elnök-vezérigazgatója (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Az Egyesült Államokban, ahol több mint száz amerikai gépkocsivezetőnek okoztak sérüléseket a Takata cég légzsákjai és tízen meghaltak emiatt, csaknem 29 millió autót kellett visszahívni.

A Takata-légzsákok miatt globálisan visszahívott autók száma mára meghaladta a 100 milliót.

A légzsákokkal az a probléma, hogy a felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívja meg magát, ami instabillá teszi a vegyületet, és így az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozhat.

Magyarországon a botrány kirobbanása után a HVG érdeklődött az importőröknél, hány autó lehet érintett a veszélyes légzsákpatronügyben. Az akkori adatok szerint nálunk mintegy 40 ezer autóban kellene kicserélni a veszélyes alkatrészt.

(MTI – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »