Tovább vonul a migránskaraván Amerika felé

Tovább vonult vasárnapra virradóra az Egyesült Államok irányába a közép-amerikai migránsokból álló, immár mintegy 5000 fősre duzzadt karaván. A mexikói hatóságok képtelenek voltak feltartóztatni az illegális bevándorlókat.

Az emberek hozzávetőleg másfél kilométer hosszú sora kígyózott a mexikói Tapachula városa felé. Egyelőre nem világos, hogy az észak-hondurasi San Pedro Sula városból a múlt szombaton elindult, mintegy 3000 emberből álló csoport miként gyarapodott létszámban. Megfigyelők szerint szombat este mintegy kétezren jutottak be mexikói területre.

A karaván feltehetőleg a Suchiate határfolyó felett ívelő hídon gyülekezőkkel és a guatemalai Tecún Umán határtelepülésről az éjszaka folyamán átkelt emberekkel bővülhetett ki. Pirkadatkor becslések szerint további 1500 ember várakozott még a mexikói határ guatemalai oldalán, hogy legálisan átkelhessen Mexikóba.

Éljenzéssel fogadták a hondurasi migránsokat

Az embertömeg miközben már mexikói területen vonult, olyan jelszavakat skandált, hogy „Si se pudo!” , vagyis „Igen megtehettük!”. A mexikóiak éljenzéssel fogadták a hondurasi migránsokat, élelemmel és ruhákkal látták el őket. Maria Teresa Orellana, tapachulai lakos ingyen szandálokat osztogatott a migránsoknak. „Ez szolidaritás, hiszen ők a testvéreink” – mondta.

Hírdetés

A hondurasi Villanuevából származó 58 éves Olivin Castellanos azt mondta,  csónakkal keltek át a Suchiate határfolyón, miután a mexikói hatóságok lezárták a hidat. „Senki sem állíthat meg, csak Isten” – hangoztatta az egykori teherautó sofőr és kőműves. Mint mondta, az Egyesült Államokban akar eljutni, hogy dolgozhasson.

Ötven hondurasinak sikerült áttörnie a sorfalat

Mexikó szombaton megnyitotta Guatemalával közös határát az Egyesült Államokba tartó migránskaravánban lévő nők és gyerekek előtt, miután a menekültek egy része pénteken behatolt mexikói területére, de a határnál több száz mexikói rendőr állta útjukat. A migránsok és a rendvédelmi szervek összecsaptak, ötven hondurasinak sikerült áttörnie a sorfalat, de a többiek visszavonulót fújtak.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök szerint hatóságok tájékoztatták a karaván tagjait arról, hogy aki be akar lépni, megteheti a megfelelő úti okmányok és vízum birtokában. Tudatták velük, hogy menedékkérelmet is benyújthatnak, amiben az ENSZ segítséget nyújt – mondta Nieto.

Donald Trump amerikai elnök a héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból. Honduras a világ egyik legveszélyesebb országa, különösen az országban tevékenykedő bandák és a kábítószer-kereskedelem miatt. Emellett a kilencmilliós lakosság 68 százaléka szegénységben él. Az ENSZ adatai szerint évente több mint félmillióan lépik át illegálisan Mexikó déli határait, hogy az országon keresztül az Egyesült Államokba jussanak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »