Tovább veszi magát az Enefi

Tovább veszi magát az Enefi

Nincs jobb sztorija az Enefinek annál, mint hogy önmagát vegye. A perspektíva hiánya a halovány féléves számoknál is dermesztőbb.

Múlt pénteken piaczárás után tette közzé idei első féléves, nem auditált jelentését az Enefi. A budapesti székhelyű társaság a lengyelországi érdekeltségeit évekkel ezelőtt értékesítette, ma Magyarországon és Romániában bejegyzett vállalkozásokból áll, de Romániában már nincs működő projektje, hanem bírósági úton próbálja követeléseit érvényesíti. Még működő hazai tagvállalatai fő tevékenységként hőtermeléssel és szolgáltatással foglalkoznak.

A magyarországi operációt az idei első fél évben negatívan befolyásolta, hogy 2017–18 kivételesen meleg év volt. Ehhez azt is hozzátették, hogy a társaság romániai üzletágának bezárását követően a hőmérséklet jövőbeli alakulása már nem fogja befolyásolni a gazdálkodást.

A számok meglehetősen haloványak, hiszen a társaság idei első féléves árbevétele 291 millió forint volt, szemben a bázisidőszak csaknem 421 milliós árbevételével.

Hírdetés

Az eredménysoron 92 millió forint szerepel, szemben az előző év azonos időszakának 330 milliójával. Feltűnő, hogy a mostani jelentésben korábbi beszámolókból ismételnek, többek között arra hivatkoznak, hogy a társaság állományi létszáma az operáció korábbi, drasztikus leépülése következtében minimálisra redukálódott. A létszám a napi működés fenntartásához elegendő.

A jelentősen csökkentett vállalati központtal való működés egy befektetési alap szintű operációhoz hasonlítható. A korábbi csődeljárás sikeres lezárásával a társaság stabilizálta magyarországi piaci helyzetét, a külső kötelezettségállománya lényegében a napi működés során bejövő szállítói számlákra csökkent. A megmaradt ügyfélkör fizetési fegyelme megfelelő. A társaság az operáció finanszírozását a bevételeiből fedezni tudja. Pillanatnyilag a teljes magyarországi operáció banki finanszírozás igénybevétele nélkül történik.

A középtávú tervekről szólva a jelentés dátum nélkül visszautal a 2016. áprilisi középtávú tervekre, ami azért érdekes, mert a három-öt évből már a harmadik „ketyeg”. De jelenleg is a meglévő magyarországi projektek futamidő vége előtti értékesítése van érvényben, a Romániában folyó perek egyezséggel történő lezárásával egyetemben, továbbá az operáció szűkítése révén megmaradó pénzt saját részvény vásárlására fordítják.

A telje cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »