Tovább tüntetnek a migránsok a szerb-horvát határnál

Folytatták a tiltakozást a migránsok a szerb-horvát határnál, Sid közelében. Még kedden is több mint száz iráni és iraki bevándorló kérte, hogy nyissák meg a határokat, hogy továbbmehessenek Nyugat-Európába. Azt mondják, nem szeretnének Horvátországban maradni, mindenképp továbbmennének Németország felé.

Feliratokat készítettek és tüzet raktak hétfőn este a főként irániakból álló migránsok a szerb-horvát határ közelében. A csaknem 150 fős tömeg azért tüntetett, hogy engedjék át őket a határon, Horvátország felé.

„Csak azt kérjük, hogy engedjenek tovább bennünket a szeretteinkhez. A problémák elől menekültünk el, és ahonnan jövünk, oda sokan nem mehetünk vissza. Ez az ország törődik velünk, de nem adnak olyan életet, amilyet szeretnénk” – mondta az egyik iráni férfi az M1 Híradó stábjának.

Sátrakban éjszakáztak

A tiltakozók egy elhagyatott tisztáson, sátrakban húzták meg magukat éjszakára. A csoport abban reménykedett, hogy hamarosan több száz társuk csatlakozik hozzájuk. Az erősítés azonban nem érkezett meg.

„A hatóságok nem engedik őket buszokra vagy vonatokra szállni és a táborokból se mehetnek ki, hogy csatlakozzanak hozzánk” – vélekedett az egyik tüntető.

Ráadásul az előző este tüntetők közül sem maradt mindenki. Így keddre már csak mintegy százan folytatták a demonstrációt. Ők élőláncot alkotva tiltakoztak. A sárban menetelve azt skandálták, hogy “Don’t go back!”, vagyis nem megyünk vissza.

Amint azonban a határhoz értek egy rendőrsorfal fogadta őket. A horvát rendőrök, ahogy előző nap, úgy most sem engedték tovább őket. A bevándorlók azt mondták: nem értik miért, hiszen nem akarnak Horvátországban maradni, csak átutaznának.

Szándékosan karácsonykor kezdtek tiltakozásba

„Problémáznak a horvát rendőrök, nem engednek tovább bennünket Horvátországon keresztül Németországba. Utunkat állták, pedig gondjaink vannak, gyerekekkel vagyunk és hideg van” – mondta egy másik iraki férfi.

A bevándorlók korábban azt mondták, szándékosan karácsonykor kezdtek tiltakozásba, remélve, hogy a horvát hatóságok éppen az ünnep miatt megenyhülnek és tovább engedik őket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »