Tovább szigorodhat a gyógyszertörvény

Tovább szigorodhat a gyógyszertörvény

POZSONY. Új módszereket találtak a gyógyszerekkel üzletelők, hogyan vihetik azokat külföldre és értékesíthetik többszörös áron. Az elmúlt év januárja óta hatályban lévő új törvény sem állította meg őket. Az egészségügyi tárca ismét törvénymódosításra készül.

A jogszabály a forgalmazó cégeknek megtiltotta a gyógyszerkivitelt. Néhányan viszont feltalálták magukat és a gyógyszertárak fejléce alatt próbálták az orvosságokat külföldre juttatni. Cégeket hoztak létre a nevezett célra, de a bírságok veszélye miatt gyorsan meg is szüntették, ily módon nem volt kit megbírságolni.

Nagyjából öt éve annak, hogy a gyógyszertárakból kezdtek eltűnni a modern onkológiai és pszichiátriai gyógyszerek, minek következtében gyógyszerhiány lépett fel. Az ok: a nevezett gyógyszerek külföldre való újraexportálása. Néhány forgalmazó egészen tisztességes összegre tett szert az üzleten, ugyanis Nagy-Britanniában, Németországban vagy a skandináv országokban jóval nagyobb összegekért forgalmazhatták, mint Szlovákiában.

Az egészségügyi minisztérium végül módosította a gyógyszerforgalmazással kapcsolatos törvényt, korlátozta az újrakivitelt. A múlt év januárjától csak a gyártók vagy a regisztrációval rendelkezők jogosultak az exportra. A gyógyszertáraknak viszont megtiltották, hogy forgalmazó cégeknek adjanak el gyógyszert. A törvény értelmében magas – százezertől egymillió euróig terjedő – szankciókat szabhatnak ki. A csalókat ez sem tántorította el, megtalálták a módját, hogyan juttassák ki a gyógyszereket külföldre.

„A poén abban van, hogy a gyógyszertár nemcsak a betegnek, de egy másik patikának is eladhatja a kategorizált gyógyszert, mely köteles azt kiadni a betegnek. Voltak olyan esetek, amikor engedéllyel rendelkező személyek a gyógyszert felvásárolták, majd külföldre juttatták vagy megkísérelték külföldre vinni. Ezután az érintett kft-t vagy jogi személyt megszüntették, tehát nem volt kit megbüntetni” – magyarázta Ondrej Sukež, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SLK) elnöke.

A legkeresettebb orvosságok iránt volt a legnagyobb kereslet

A múltban az ügyeskedők főként a külföldön legkeresettebb gyógyszerekre összpontosítottak, mivel azok Szlovákiában jóval olcsóbbak voltak. „Például onkológiai, pszichiátriai vagy ideggyógyászati jellegű gyógyszerekre” – magyarázta Sukež. A probléma országos méreteket öltött. „Ismereteink szerint néhány ilyen személy Pozsonyban és Szlovákia keleti részében is felbukkant. Körüljárták Szlovákiát és az ország minden szegletében vásároltak” – jegyezte meg a gyógyszerészek társaságának elnöke.

Hírdetés

Az üzérek újabb praktikáit Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője is megerősítette. „Néhány gyógyszertár egymás között értékesített gyógyszereket viszonylag nagy mennyiségben” – fejtette ki. A tárca ezért újra szigorítaná a törvényt, mely főként a gyógyszertárak egymás közötti bizniszére irányulna.

„Az új jogszabály szerint kategorizált gyógyszereket csak akkor árusíthatnának, ha az orvosság legalább három hónapja raktáron van. A gyógyszertárak közötti kölcsönös vásárlás egyetlen alkalommal lehetséges, ami jelenleg is érvényes. Ez azt jelenti, ha egy patika a másiktól vásárol gyógyszert, ezt követően ki kell adnia a betegnek” – magyarázta Eliášová.

Ellenőrizni fogják a gyógyszertárakat

Az intézkedés a nagyobb tételt érintő gyanús megrendeléseknek és a gyógyszertárakban való értékesítésnek kívánja elejét venni. „A gyógyszertárak ellenőrzése terén bukkantunk hasonló tevékenységre, aminek törvényes intézkedésekkel szeretnénk elejét venni. A törvényjavaslat előkészítése folyamatban van, már csak a kormánynak és a parlamentnek kell jóváhagynia” – nyilatkozta a szóvivő.

A gyógyszertárakat az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) fogja ellenőrizni. Kap-e új jogköröket is hozzá, egyelőre nem ismert. Az intézet jelenleg a véletlenszerű ellenőrzések során felmerült re-exportot ellenőrzi. Az elmúlt év júliusa óta nyolc közigazgatási eljárást kezdeményezett, bírságot négy gyógyszertár kapott. Az elmúlt évben 60 illegális exportra irányuló célirányos ellenőrzést végzett.

Sukež értékeli a helyzet megoldására irányuló minisztériumi törekvéseket, de tart az eredménytől. „Mi azt javasoltuk, a patikusok mint konkrét személyek legyenek személyesen felelősek azért, ami a gyógyszertárakban történik. Információink szerint a minisztérium ezt nem fogadta el. Meglátjuk, mennyire lesz hatékony az általuk javasolt megoldás”- nyilatkozta a gyógyszerészeti kamara elnöke.

Koloman Gachall, a Gyógyszerek és Gyógyászati Segédeszközök Forgalmazóinak Társulása (ADL) elnöke úgy gondolja, a törvény jelenlegi formájában elég erős ahhoz, hogy az újrakivitelnek gátat vessen. „Értelmesen meg van fogalmazva, csak be kell tartani. Az államnak nyomásgyakorlással, tehát ellenőrzésekkel, szankciókkal… be kellene tartatnia. Elképzelni sem tudom, mit lehetne még tenni. A jogszabály már most is elég szigorú, egyúttal kompromisszum aközött, amit Európa követel – az áru szabad áramlásának biztosítása – és amit mi követelünk, tehát, hogy a gyógyszerek maradjanak az országban” – nyilatkozta Gachall.

A gyógyszerekkel való üzletelés ennek ellenére nem szűnt meg teljesen, bár a piacon érezhető kiesések nem fordulnak elő. Ha valamelyik gyógyszerből mégis hiány mutatkozik, azt többnyire a regisztráció tulajdonosának belső problémái vagy gyártási hiányosságok okozzák.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »