Tovább nőttek a fogyasztói árak. Ezekért a termékekért fizetünk többet

Tovább nőttek a fogyasztói árak. Ezekért a termékekért fizetünk többet

Nyitóképen: Info.sk

2018 áprilisával összehasonlítva 2019 áprilisában a fogyasztói árak összességében 2,3%-kal emelkedtek.

A lakás, víz, villany, gáz és egyéb tüzelőanyag területén 4,1%-kal emelkedtek az árak. Az éttermekben, hotelekben 3,6%-kal, míg az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára 2,9%-kal növekedett. A különféle árucikkek és szolgáltatások 2,7%-kal lettek drágábbak, míg az egészségügy 2,4%-kal, az alkoholos italok és a dohányáru 1,8%-kal, a bútorok és a lakberendezési tárgyak 1,5%-kal, az üdülés és a kultúra 1,4%-kal, a művelődés 1%-kal, a postai szolgáltatások 0,%-kal, a ruhák és a cipők pedig 0,6%-kal drágultak – tájékoztatott a Szlovák Statisztikai Hivatal.

A márciusi hónappal összehasonlítva áprilisban a fogyasztói árak összességében 0,2%-kal emelkedtek.

A ruhák és a cipők ára egy hónap alatt 1,2%-kal, az üdülés és a kultúra 0,9%-kal, az egészségügy, illetve a közlekedés 0,5%-kal, a bútorok és a lakberendezési tárgyak 0,4%-kal, az éttermek és a hotelek, illetve a különféle szolgáltatások és árucikkel 0,2%-kal, az élelmiszerek, az alkoholmentes italok, a lakás, a víz, villany, gáz és más üzemanyag ára 0,1%-kal emelkedett.

Hírdetés

A márciusi hónappal összehasonlítva csupán az alkoholos italok és a dohányáru ára csökkent 1,5%-kal.

A 2018-as év első négy hónapjához viszonyítva a 2019-es év első négy hónapjában összességében 2,4%-kal növekedtek a fogyasztói árak.

Márciussal ellentétben áprilisban a fogyasztói árindex az alkalmazottak, a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek háztartásaiban összességében 0,2%-kal emelkedett.

A fogyasztói árindex 2019 áprilisában az alkalmazottak háztartásában 2,2%-kal, a nyugdíjasok háztartásában 2,8%-kal, az alacsony jövedelműek háztartásában pedig 2,5%-kal növekedett.

HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »