Tovább nőtt Mészáros Lőrinc tulajdonrésze a Mátrai Erőműben

Tovább nőtt Mészáros Lőrinc tulajdonrésze a Mátrai Erőműben

Megmelegedni sem volt idejük a részvényeknek a Mészáros Lőrinc cseh üzlettársánál, Energetický a Prùmyslový Holdingnál (EPH), a leggazdagabb magyar gázszerelő érdekeltségébe tartozó Opus Globál az érdekeltségébe tartozó Status Power Invest Kft.-n keresztül máris kivásárolta a cseh cég ötven százalékos részesedését közös cégükben.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hazai áramtermelés csaknem ötödét adó Mátrai Erőmű Zrt. a Mészáros Csoport kizárólagos tulajdonában került. Az ügyletről szóló közlemény szerint a váltásra azért került sor, mert a nemzetgazdasági és villamosenergia-ellátás szempontjából is kiemelt jelentőségű társaság hosszú távú működési stratégiája, valamint annak fejlesztése azt megkívánja. Jászai Gellért, az Opus Global igazgatósági tagja szerint azért vásárolták ki a cseh partnert, mert gyökeresen eltérő elképzeléseik voltak a Mátrai Erőmű jövőbeni működésével kapcsolatban.  

Hírdetés

A két lépésből álló tranzakció első lépésében a Status Power Invest Kft. a Mátra Energy Holding Zrt. 85 százalékos tulajdonosává válik, ha az ügyletre rábólint a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal. A második lépésben, amelyre a tervek szerint 2019 júniusában kerül sor, a Status Power Invest Kft. megvásárolja a Mátra Energy Holding Zrt. további 15 százalékos részvénycsomagját, s ezzel a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények 72,665 százalékos részvénycsomagjának egyedüli közvetett tulajdonosává válik.

A mostani bejelentés beleillik abba a trendbe, amely az utóbbi időben megfigyelhető Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél. A korábban megszerzett Opimus átalakult Opimus Globallá, s egyúttal profiltisztítás is elindult, amelynek során a múlt évben kiszállt egyéb, például turisztikai érdekeltségeiből, s azokat egy másik Mészáros-érdekeltségre, a Konzumra hagyta.

Az Opus-ban pedig hat Mészáros cég koncentrálódik egy idén júniusig lezáruló tranzakció keretében. A Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft., az R-Kord Építőipari Kft., Visonta Projekt Kft., valamint a Geosol Kft. részvényeinek 51 százalékát viszik be az Opus-ba, azaz a cég többségi irányítást szerez a négy vállalkozás fölött. Kall Ingredients Kft.-ben 30 százalékra emelkedik az Opus részesedése a február közepén bejelentett 24 százalékos tulajdonszerzéssel. Végül a Status Power Invest Kft. 55,05 százalékos üzletrészét megszerezve az Opus egyúttal a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrészéhez is hozzájut. Ezt a korábban elindított tulajdonszerzést koronázza meg a ma bejelentett részesedésvásárlás.

Nem mindegy, mi a címA Mátrai Erőmű tulajdonosának változásáról természetesen az MTI is beszámolt, de a nemzeti hírügynökség gyorsan kapcsolt, hogy nem a megfelelő címmel. Először „Teljes egészében az Opus tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű” volt a kiadott hír címe, majd tíz perccel később javítást adtak ki a hírhez. Ez teljesen hétköznapi eljárás lenne, hiszen hibák mindig előfordulnak, de ebben az esetben csak a címet változtatták meg. A politikailag korrekt cím: „Teljes egészében magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »