Tovább már Michael Jordan sem maradhatott néma

A társadalmi ügyekben közismerten nem túl aktív kosárlabdalegenda, Michael Jordan is felszólalt az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokban a feketéket érő hatósági erőszak, illetve a rendőrök elleni támadások ellen.

Jordan hétfőn adott ki közleményt, melyben azt írja, büszke amerikaiként, apaként, aki az értelmetlen erőszak miatt vesztette el apját és fekete férfiként is mélyen nyugtalanítják azok a halálesetek, amelyekért a hatóság emberei tehetők felelőssé afrikai-amerikaiakkal szemben, illetve felháborítják azok a gyáva és gyűlöletteli támadások is, melyeket rendőrök ellen követtek el – írja a theguardian.com Jordan The Undefeated-nek írt levelét idézve.

A világ valaha volt legjobb kosárlabdázója ezzel egyidejűleg kétmillió dollárt is adományozott fele-fele arányban két szervezetnek: az egyiket nemrég alapították és a polgárok, illetve a rendőrség közötti viszony normalizálását tűzte ki célul, a másik pedig az ország legrégebbi polgárjogokért küzdő szervezete.

Jordan bevallása szerint azért szólalt fel, mert már elszomorítja és frusztrálja az a megosztó retorika és etnikai feszültség, ami jelenleg az országban uralkodik. Elmondta azt is, hogy neki csak jó tapasztalatai vannak az őt és családját három évtizede védő egyenruhásokkal kapcsolatban, de tudja, hogy más feketék más benyomásokat szerzetek az rendőrökről. Azt szeretné, ha bőrszíntől függetlenül mindenki tisztességes és egyenlő bánásmódban részesülne, és a rendőrök is megkapnák az őket megillető támogatást és tiszteletet.

Jordan szerint a párbeszéd és az oktatás vezethet a probléma megoldásához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »