Tovább kutatnak a kaliforniai földcsuszamlások túlélői után

Tovább kutatnak a kaliforniai földcsuszamlások túlélői után

SANTA BARBARA. Több száz mentő továbbra is kutat a dél-kaliforniai áradás és földcsuszamlások esetleges túlélői és áldozatai után. Szerdára 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, és további 17 embert eltűntként tartanak nyilván. Tucatnyi sérültet ápolnak a Santa Barbara-i kórházban, és közülük négynek az állapota válságos.

Mintegy 500 mentő megfeszített munkával szerdáig az elöntött területeknek mintegy 75 százalékát tudta átkutatni, de saját bevallásuk szerint még nagyon sok munka van hátra, és a feladat számukra is nagyon veszélyes.   

A Santa Barbara közvetlen szomszédságában lévő, 9000 lakosú Montecitót a decemberi tűzvész megkímélte, de éppen amiatt, hogy leégett a növényzet a térségben, a talajt könnyen tudta erodálni az eső. A település 400 lakóépülete romba dőlt vagy megrongálódott.   

Hírdetés

A környéken a lakott területek egy részére elrendelték a kötelező evakuálást, másokra csak az önkéntest. Több olyan ember is volt, aki a kötelező kilakoltatás ellenére sem volt hajlandó elhagyni az otthonát, az önkéntes evakuálás alá eső területeken azonban a lakosoknak csak a 10-15 százaléka volt hajlandó ideiglenesen elköltözni.

Az AP hírügynökség szerint ennek részben az az oka, hogy az evakuálást sok tényezőn alapuló előrejelzésből kifolyólag rendelnek el vagy tanácsolnak, és miután ezek utólag vaklármának bizonyulnak, az emberek az előrejelzést nem feltétlenül veszik komolyan. A másik ok, hogy Kaliforniában viszonylag sok a természeti katasztrófa, és a lakosok belefáradnak a sorozatos evakuálásokba.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »