Tovább keresi a rendőrség Okoličány bűntársát

Tovább keresi a rendőrség Okoličány bűntársát

A rendőrség továbbra is keresi Róbert Nigutot, Róbert Okoličány kelet-szlovákiai bűnszervezetének egyik veszélyes és befolyásos tagját. Ez a rendőrség eltűnt és körözött személyeket nyilván tartó hivatalos weboldaláról derül ki. Okoličányt, Nigutot és a bűnszervezet következő tagját Jaroslav Potučkót szerdán életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság (NS). Az ítélet jogerős.

Nigutot, akit a szervezet nagyon veszélyes tagjaként, illetve fegyverszakértőjeként tartanak számon, a rendőrség 2013 októberétől keresi – sikertelenül. Európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, melyet eredetileg a Kassa-vidéki Járási Rendőrkapitányság adott ki.

Nigutot háromszoros gyilkossággal vádolják, több gyilkossági kísérlettel, és további komoly bűntettek elkövetésével. Mikor a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) 2009 februárjában először ítélte életfogytiglani szabadságvesztésre Okoličányt, Nigut megúszta a büntetést arra hivatkozva, hogy a csoport különálló tevékenységekre volt osztva.

Nigut 2010-ben egy következő ügyben is szerepelt, mikor a rendőrség egy kassai lakásban fegyvereket talált – géppuskákat, lőszert és pokolgépek alkotóelemeit. A rendőrség akkor Nigutot más személyekkel együtt megvádolta, beleértve egy kassai ügyvédnőt is. 

A Legfelsőbb Bíróság szerdán a kelet-szlovákiai bűnszervezet 16 vádlottjának a sorsáról döntött, akiket az ügyész 20 bűnügy elkövetésével vádolt. A bíróság szerint a vádlottak olyan bűntettekben vettek részt, mint bűn- és terrorszervezet alapítása, megtervezése és támogatása, többrendbeli gyilkosság, illegális fegyvertartás, fosztogatás, zsarolás, lopás és mások. 

A bűnszervezet ellen eredetileg 2007. április 27-én emeltek vádat. Azóta körülbelül 130 tárgyalás volt az ügyben, ezek során pedig több mint 200-an tanúskodtak. Az ügyirat terjedelme körülbelül 20 000 oldalat tesz ki – közölte a TASR-rel Katarína Kudjáková, a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szóvivője.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »