Tovább húzódik a román kormányválság

Tovább húzódik a román kormányválság

Szeptember 28-ára, vagyis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusa utáni időpontra tűzte ki tegnap a román alkotmánybíróság a kormány elleni bizalmatlansági indítvány ügyében emelt alkotmányossági óvás elbírálását.

Ez azt jelenti, hogy legalább két hétig elhúzódik még a kormányválság Romániában, korábban ugyanis a Florin Cîțu kormányfőt támogató liberális törvényhozók – az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával – elérték, hogy a parlament az alkotmánybírósági döntés után tűzze csak napirendre a kormánybuktató kezdeményezést, amelyet a kormányból immár kilépett volt koalíciós partnerük, az USR PLUS szövetség terjesztett be a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) segítségével.

Hírdetés

Az alkotmánybíróság szerdáig adott határidőt a kormánynak és a parlamentnek, hogy álláspontját előterjessze. A parlamenti házbizottság a PNL és PSD szavazataival, az USR PLUS és AUR tiltakozása ellenére olyan álláspontot küldött az alkotmánybírósághoz, amely gyakorlatilag a kormánynak ad igazat, és elismeri, hogy a kormány jogosan emelt szabályossági kifogást.

A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD továbbra is azt állítja, hogy meg akarja buktatni a Cîțu-kormányt, és előrehozott választásokat akar, de olyan eljárás nyomán, amelynek törvényessége vitathatatlan. Politikai elemzők szerint a PSD azért segített a PNL elnökségére pályázó Cîțunak abban, hogy elnapolják a bizalmatlansági indítványt, és így tisztségben lévő miniszterelnökként érkezzen a PNL szeptember 25-i tisztújító kongresszusára, mert az ő megválasztásában lát garanciát arra, hogy nem áll helyre a PNL–USR PLUS-együttműködés, tehát a jobboldalon nem lehet már kormánytöbbséget alkotni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »