Tovább húzódik a kórház megépítése

Tovább húzódik a kórház megépítése

A korábbi ígéretek ellenére még mindig nem kezdődött el a pozsonyi Rázsochy kórház építése. Az OĽaNO szerint addig felesleges új állami kórházat építeni, amíg a meglévőket nem újítják fel. Az egészség-ügyi tárca szerint szükség van az új kórházra.

A Rázsochy kórház építése még a rendszerváltás előtt kezdődött, az ezredfordulóra leálltak a munkálatok. Tíz évvel később Richard Raši, akkori egészségügyi miniszter újra elővette a kórház terveit, de előrelépés akkor sem történt. A jelenlegi miniszter, Andrea Kalavská (Smer) kinevezésekor a Rázsochy megépítését az egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte. Azt ígérte, 2018 szeptemberében megkezdik a korábban felhúzott váz bontását, 2022-re pedig átadják az új állami kórházat. A bontási munkálatok máig nem kezdődtek el.

Kidobott pénz

Alan Suchánek (OĽaNO), a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke emlékeztetett, hogy az eddigi munkálatok költségei 80 millió euróra rúgnak. „Ennyi pénzt dobtunk ki a semmiért. Becslések szerint a kórház felépítése további 263 millió eurót emészthet fel. Mivel még a váz bontása sem kezdődött el, kétlem, hogy az új kórházat 2022-ben át tudják adni” – mondta az ellenzéki képviselő. Hozzátette, a minisztériumnak inkább azon kellene fáradoznia, hogy a jelenleg működő kórházakat felújítsa.

A tárca nem hibás

Hírdetés

A minisztérium állítja, folyamatosan dolgoznak a kórházak felújításán, de az új kórház megépítése is nagyon fontos. „A minisztérium tisztában van a kórházak jelenlegi állapotával, ezért az utóbbi két évben 70 millió, idén pedig több mint 100 millió eurót különítettünk el a felújításukra. Ettől függetlenül a Rázsochy kórház felépítésén is dolgozunk” – közölte Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője. Hozzátette, a bontást végző cégnél merültek fel problémák. „Most arra várunk, hogy a Közbeszerzési Hivatal és a cég elsimítsa a gondokat. Reméljük, erre mielőbb sor kerül. Elutasítjuk a vádakat, melyekben a tárcát vonják felelősségre az építkezés miatt, hiszen a késlekedés nem a mi hibánk” – mondta Eliášová.
 

Nyílt levél Pellegrininek

Peter Visolajský, az orvosszakszervezet (LOZ) elnöke nyílt levélben fordult Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnökhöz, melyben a kórházak rossz állapotára és a késlekedő építkezésre figyelmeztette. A LOZ elnöke úgy véli, a késlekedés hátterében a Penta pénzügyi csoport áll. „Nemrég kiderült, hogy a minisztérium új kórházat épít Túrócszentmártonban, mely 2022-re el is készülhet. Pozsonyban miért nem épülhet meg ilyen gyorsan a kórház? Kinek az érdeke, hogy ennyit késlekedjenek a munkálatok? Szerintünk a Penta áll a háttérben, a pénzügyi csoport magánkórháza várhatóan 2021-re épül fel a fővárosban”– véli Visolajský.
 

Kalavská tagad

Kalavská elutasítja, hogy a kórház építésében bármiféle szerepe lenne a Pentának. „Ilyenről szó sincs. A magánkórházak ugyan nagyon fontosak, de nem nevezném őket az állami kórházak konkurenciájának. Inkább úgy tekintünk rájuk, mint az állami egészségügyi ellátás kiegészítésére” – mondta Andrea Kalavská egészségügyi miniszter.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »