Tovább harcolnak a bankárok a hitelcsere ellen

Tovább harcolnak a bankárok a hitelcsere ellen

Nem adják fel a hitelcseretörvény elleni küzdelmüket a bankárok: a Romániai Bankok Egyesülete (ARB) szerdán levélben kérte Klaus Johannis államfőtől, hogy forduljon az alkotmánybírósághoz a fizetés nélküli törlesztést lehetővé tevő jogszabály miatt.

34c7b-bank-3d_b

Mint ismeretes, a törvényt a múlt héten fogadta el döntéshozó testületként a képviselőház, arra már csak az államelnöknek kell rábólintania. Johannis pedig már nem küldheti vissza a parlament elé a dokumentumot, mivel ezt egyszer már megtette. Így a taláros testület most már az egyetlen, amelyik megvétózhatja a hitelcsere intézményének – az alsóház által elfogadott formában történő – hatályba lépését.

„A bankárközösség szerint a törvény többszörösen is alkotmányellenes” – szögezik le az államfőhöz eljuttatott levelükben a pénzintézetek képviselői, akik egyebek mellett a jogszabály visszamenőleges hatályát róják fel. De szerintük a hitelcseretörvény sérti az előreláthatóság, a gazdasági szabadság, illetve a tulajdonhoz való jog biztosításának alapelvét egyaránt, és a polgári törvénykönyv több előírásának is ellentmond.

Amint arról beszámoltunk, a képviselőház által elfogadott hitelcseretörvényben nem szerepelnek már az Első otthon program keretében vásárolt ingatlanok. Másik fontos módosítás, hogy az alsóház 150 000 euróról 250 000 euróra emelte az ingatlan plafonértékét. A képviselők megállapították továbbá, hogy azok is a jogszabály hatálya alá esnek, akik ellen már kényszervégrehajtás zajlik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »