Tovább forr a víz a Dél-kínai-tengeren

Peking diplomáciai úton tiltakozott az ausztrál külügyminiszter kijelentése miatt, miszerint Canberra továbbra is élni fog a dél-kínai-tengeri területeken a szabad hajózás és repülés jogával, és ebben másokat is támogat – ezt a kínai külügyminisztérium szóvivője közölte csütörtökön.

Julie Bishop egy rádiós interjúban elmondta: Peking jó hírnevének sokat ártana, ha a keddi választottbírósági döntést figyelmen kívül hagyva folytatná a „nemzetközi jog megsértését” a Dél-kínai-tengeren. Egyúttal a feleket a döntés betartására szólította fel, és óvott a provokatív cselekményektől.

„Egy kicsit megdöbbentettek Bishop szavai” – mondta Lu Kang kínai külügyi szóvivő szokásos sajtótájékoztatóján. Ausztráliának a nemzetközi közösség azon többségéhez kellene csatlakoznia, amely nem fogadja el „nemzetközi törvénynek” az ügy „törvénytelen kimenetelét” – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: Kína bízik abban, hogy Ausztrália nem fog ártani a térségi békének és stabilitásnak.

Előre jelezték: nem érdekli őket a hágai döntés

Kína a Fülöp-szigetek által 2013-ban kezdeményezett eljárás kezdetén már jelezte, hogy a vitarendezésre felkért hágai székhelyű Állandó Választottbíróság döntését nem fogja elfogadni. A kedden ismertetett határozatot követően is közölte, hogy azt nem tartja magára nézve kötelezőnek. Peking a napokban is a nézeteltérések tárgyalásos rendezését szorgalmazta.

Csütörtöki sajtóértesülések szerint Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, aki a választottbírósági döntés kihirdetése óta a kérdésben még nem mondott véleményt a nyilvánosság előtt, a kabinetülésen azt mondta, kész a kétoldalú egyeztetésekre Pekinggel, s úgy értékelte, hogy az új helyzetben Manila jobb tárgyalási pozícióból indulhat. „Legyünk nagylelkűek a győzelemben” – idézte őt egyik minisztere.

Asztalhoz ülhetnek

Szintén csütörtöki hírek szerint Li Ko-csiang kínai kormányfő vietnami partnerével találkozva megerősítette: Kína a történelmi tényekre és a nemzetközi jogra alapozott kétoldalú tárgyalások híve a vitákban érintett országokkal, így Vietnammal is. Li a mongol fővárosban, az Ázsia–Európa-csúcstalálkozó (ASEM) színhelyén tárgyalt Nguyen Xuan Phúckal.

Abe Sinzó japán miniszterelnök szintén Ulánbátorba érkezve még a repülőtéren újságíróknak kijelentette: hangsúlyozni fogja a jog uralmának és a viták békés rendezésének fontosságát. „Szeretnék véleményt cserélni Li úrral és Pak Kunhje dél-koreai elnökkel” – mondta, de sajtóértesülések szerint egyelőre kérdéses, hogy a pénteken kezdődő kétnapos esemény szüneteiben Li Ko-csianggal létrejön-e a találkozója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »