Tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága

A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta energiaválságban az elszálló energiaárak mellett is mindent megtesz Magyarország ellátásbiztonságának megőrzéséért és a lakossági energiaárak alacsonyan tartásáért. Ennek érdekében egyszerűsödik a napelemes rendszerek telepítése, a növekvő kapacitás befogadására pedig nagymértékű hálózatfejlesztés indulhat – jelentette ki hétfői közleményében Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy miközben az európai emberek jelenleg szankciós árat fizetnek az energiáért, ráadásul azok elérhetőségében is fennakadásoktól lehet tartani, addig a magyar kormány sikeresen védte meg a rezsicsökkentést, amelynek köszönhetően mindenki havonta hozzávetőleg 181 ezer forintot spórol meg az átlagos fogyasztásig. Emellett tűzifaprogrammal, barnaszénprogrammal, benzinárstoppal, élelmiszerárstoppal és kamatstoppal támogatja a családokat. Szintén a rezsicsökkentés megvédését szolgálja a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve keretében meghirdetett, lakossági napelemes pályázat is, amelynek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereiket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokkal válthatják ki. A pályázatra több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul és a beruházásoknak köszönhetően a családok saját maguknak termelhetnek olcsó áramot – tette hozzá Steiner Attila,.

Hírdetés

Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés. Egy minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében. Emellett a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb telepítés érdekében. A napelemes rendszerek gyors ütemű terjedésével a villamosenergia-hálózat fejlesztése is szükségessé vált, így a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében. Ez nem befolyásolja a napelemes rendszerek használhatóságát, hiszen a megtermelt energiát közvetlenül a háztartás használhatja – hangsúlyozta az államtitkár.

Az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett, hazánk már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint másfélszeresével, jelenleg kb. 3,3 gigawatt, már működő napelemes kapacitással rendelkezik, így a 2030-ra tervezett 6 gigawattos célszámot már korábban eléri az ország.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »