Tovább erőlteti a magyar külügy, hogy ők Trumppal tárgyalnának a CEU-ról

Tovább erőlteti a magyar külügy, hogy ők Trumppal tárgyalnának a CEU-ról

A magyar kormány szerint az elmúlt negyven évben három példa található magyar-amerikai felsőoktatási megállapodásról, tehát szerintünk nem ellentétes az amerikai alkotmánnyal, hogy az elnök megállapodást írjon alá a CEU-ról a magyar kormánnyal. Az amerikai külügy azonban korábban jelezte, hogy ők nem illetékesek. A CEU szerint csak kivételeket talált a magyar kormány.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke, Menczer Tamás szerint lehet amerikai-magyar megállapodást kötni a Közép-európai Egyetemről (CEU), mert három oktatási megállapodást is kötöttek már. Szerinte ezért nem érthető az amerikai fél álláspontja, hogy nem illetékesek. Az amerikaiak azt állítják hetek óta, hogy kormányuk a CEU-val kapcsolatos magánintézményi felsőoktatási együttműködési megállapodással kapcsolatban nem járhat el, nem tárgyalhat, mert az szembe megy az alkotmányukkal, Donald Trump elnök jogkörével.

Érdekesség, hogy az MTI-ben megjelent hír a Pesti Srácok cikkére hivatkozik, miszerint 1977-ben, 1998-ban és 2007-ben is született oktatási megállapodás, pedig ezt nem a lap derítette ki, hanem Palkovics László oktatási államtitkár osztotta meg ezt a Magyar Tudományos Akadémián tartott vitafórumon, ahol a Magyar Nemzet is jelen volt. A fórumon Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese elmondta, hogy örülne, ha a kormány nem olyan jogszabályokat alkotna, melyekhez utólag külön keresni kell a kivételeket.

Érdemes megjegyezni, hogy a kormány által talált korábbi megállapodások általános természetűek vagy közoktatási vonatkozása van: 1977. évi április 6-án egy kulturális, oktatási, tudományos és műszaki-tudományos együttműködési egyezmény született, 1998-ban a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola jogállásáról szóló megállapodás, a harmadik pedig a magyar kormány és az amerikai kormány között a Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság létrehozásáról szóló, 2007. március 8-án, Washingtonban aláírt egyezmény.

Mencezer Tamás ugyanakkor hangsúlyozta: a CEU-val kapcsolatos vitában jelenleg nem Magyarország térfelén pattog a labda, Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott nem sokkal kinevezése után felvette a kapcsolatot az Egyesült Államok magyarországi ügyvivőjével, három hete tárgyalásokat is folytattak – ezt az amerikaiak “informálódásként” írták le, ugyanis szerintük ők még csak nem is tárgyalhatnak. Menczer szerint azóta várják a választ arra a kérdésre, hogy ki a főtárgyaló, kihez tudnak fordulni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »