Tovább éleződik a konfliktus a Donyec-medencében

Tovább éleződik a konfliktus a Donyec-medencében

DONYECK. Továbbra sem enyhül a válság Kelet-Ukrajnában, a hét végén két ukrán katona vesztette életét és 14 sebesült meg – derült ki a kijevi hadmûveleti parancsnokság jelentéseibõl.

Vasárnapi közleményében a parancsnokság arról számolt be, hogy az elmúlt napban egy katona halt meg és nyolc sebesült meg a harcokban. A Moszkva által támogatott szakadárok 17-szer sértették meg a tûzszünetet, a legsúlyosabb helyzet a frontvonal északi részén, Luhanszk megyében alakult ki. A front déli szakaszán, az Azovi-tenger partjánál a támadó erõk a minszki egyezmények által tiltott 120 milliméter kaliberû tüzérségi fegyvereket is bevetettek az ukrán katonák állásai ellen.

Elõzõ nap, szombatra virradóan egy katona esett el, és hat sebesült meg a szakadárok támadásainak következtében. Aznap húsz alkalommal lõtték a szakadárok az ukrán katonák állásait, több ízben nehéztüzérséggel. Szombati jelentések szerint több lakott településre is lõttek a szakadár erõk. A Luhanszk térségében fekvõ Krimszke faluban nagy kaliberû páncéltörõ gránátok csapódtak be. Az ukrán hadsereg televíziójának beszámolója szerint ezeket RPG-27 (Gyöngyvesszõ) típusú fegyverekbõl lõtték ki lõtték, amelyek csak az orosz és a jordániai fegyveres erõknél vannak rendszeresítve.

Donyeck megyében a front ukrán ellenõrzésû oldalán Novoluhanszke településen csapódtak be tüzérségi lövedékek, két lakóházban okozva károkat. Péntek este a Donyeck közelében lévõ marjinkai útellenõrzõ posztot vették tûz alá szakadár ellenõrzés alatti területrõl. A jelentések szerint polgári személyek nem sérültek meg a támadások következtében.

A DAN szakadár donyecki hírügynökség vasárnap 23 tûzszünetsértésrõl számolt be, jelentése alapján 11 lakott településre csapódtak be lövedékek az önkényesen kikiáltott "népköztársaság" területén. Áldozatokról nincs szó a DAN jelentésében. A luhanszki szakadárok "népi milíciája" szombaton egy civil sérültrõl adott hírt, jelentéseik szerint az általuk ellenõrzött területre szombatra és vasárnapra virradóan egyaránt 9-9 alkalommal nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erõk.

Az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelõi küldöttsége közben legfrissebb, szombaton közzétett jelentésében arról számolt be, hogy ismét észlelték tiltott fegyvereket jelenlétét a frontvonal szakadár oldalán. Az UNIAN ukrán hírügynökség által ismertetett beszámoló szerint a nemzetközi misszió megfigyelõi egyebek mellett hat darab 120 milliméter kaliberû Sztrela-10 (Nyíl) típusú rakétarendszert fedeztek fel nem messze a szakadárok által megszállt megyeszékhely, Luhanszk városától.

Alexander Hug, az EBESZ-misszió helyettes vezetõje pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egy hét alatt 55 százalékkal nõtt a tûzszünetsértések száma a Donyec-medencében. Szavai szerint külön aggodalommal tölti el a küldöttséget, hogy jelentõsen növekedett a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberû tüzérségi fegyverek bevetéséinek száma. A küldöttség által feljegyzett adatok alapján egy hét alatt legalább 547-szer vetettek be a harcokban rakéta-sorozatvetõket, aknavetõket és egyéb tüzérségi fegyvereket. A helyettes misszióvezetõ sajtótájékoztatójáról szóló UNIAN-hírben azonban nincs információ arról, hogy a szemben álló felek közül melyik, milyen arányban lõtt az említett fegyverekkel.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »