Tovább csökkenhet a dízel és a benzin ára

Tovább csökkenhet a dízel és a benzin ára

Várhatóan tovább csökken a üzemanyag ára a szlovák benzinkutakon. Az olaj világpiaci árának alakulása alapján ezt valószínűsíti Jana Glasová, a 365.bank elemzője. A karácsonyi ünnepek alatt azonban leállhat az üzemanyagárak csökkenése.

„Az olajpiac fejlődése miatt az üzemanyagok ismét olcsóbbá válhatnak, különösen, ha az olajárak továbbra is a 90 dolláros szint alatt maradnak. Az olajpiac alakulása elsősorban attól függ, hogy a piacok továbbra is hogyan fogják fel a világgazdaság recessziójával, a kereslet alakulásával, a kínai leállásokkal és a téli fűtési szezon kezdetével kapcsolatos aggodalmakat. Később, a karácsonyi ünnepek beköszöntével viszont megnőhet az üzemanyag iránti kereslet, mivel az emberek többet fognak utazni, ami ismét felfelé tolhatja az árakat”

– mondta Glasová.

Hírdetés

A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának adatai szerint az idei év 46. hetére jelentősen csökkentek a benzinárak a kutakon. Ez az előző két hét stagnálás után történt. Egy liter 95-ös oktánszámú benzin a múlt héten 1,670 eurós átlagárba került, heti összehasonlításban pedig 3,2%-kal csökkent az ára. A 98-as oktánszámú benzin literje elérte az 1,854 eurós szintet, és az ára is jelentősen csökkent az előző héthez képest, mégpedig 3,5%-kal. Jelentős visszaesés érte a gázolaj árait is, amely 3,5 százalékkal lett olcsóbb, átlagosan 1,804 eurós literenkénti árral.

Éves összehasonlításban viszont továbbra is többet fizetünk a benzinért és a gázolajért. A 95-ös benzin hozzávetőleg 11%-kal drágább, mint tavaly, a 98-as pedig körülbelül 10%-kal. Éves összevetésben azonban a legjelentősebb növekedést a gázolaj jegyzi, amely akár 29%-kal is drágább lehet a tavalyinál.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »