Tótka Sándor, a villámember

Tótka Sándor, a villámember

Valamikor azt mondták rólunk, hogy lovas nemzet vagyunk, ma pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy vizes nemzet, ha Tokióban az eddigi olimpiai érmeket nézzük úszásban a medencében és a nyílt vízen, vitorlázásban és persze kajak-kenuban!

A víz lett a ló után a lételemünk! Még öttusában is reménykedhetünk, amelyben szintén az úszás az egyik versenyszám, és persze érmekért ugorhatnak majd vízbe a pólós lányok és fiúk is.

Valljuk be őszintén, az utóbbi időben a kajak-kenus lányok kicsit háttérbe szorították a fiainkat, valahogy kajakosabbak voltak.

Olimpiai és világbajnoki aranyakat, érmeket halmoztak fel Janics Natasáék, Kovács Katalinék, Csipes Tamaráék, Kozák Danutáék, amíg a fiúk „csak” az árnyékukban „evickéltek”.

Aztán a tokiói olimpia kajak-kenu versenyében előbb hajóba szállt Kopasz Bálint, aztán ma hajnalban egy másik fiúnk is!

De ki ez a Tótka Sándor, a világ jelenlegi leggyorsabb kajakosa? A mezőtúri fiatalember úgy robbant be a világélvonalba, hogy kajakjával kirobbant a rajtnál, állva (ülve) hagyta a többieket, aztán a mezőnyben is tova szállt!

Hírdetés

Erre szokták mondani, hogy rajt-cél győzelem! Persze nem minden előzmény nélkül lett ma 200 méteren olimpiai bajnok, hiszen kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, valamint ifjúsági olimpiai bajnok magyar kajakozóról van szó.

Ami az atlétikában a 100 méteres síkfutás, az úszásban a 100 méteres gyorsúszás, pontosan azt jelenti kajak-kenuban a 200 méteres egyéni kajakszám. A gyorsaságot, az erőt és a lobbanékonyságot. Ha beragadsz a rajtnál, bottal ütheted a többiek nyomát! Még a parton futva vagy biciklizve sem érheted utol őket. Egy pillanaton múlik a siker, egy pillanat alatt dugába dőlhet a felkészülésbe vetett hatalmas munka! Ezért hihetetlen, hogy a K–1 200 méter a jövőben lekerül az olimpia programjáról!

Érdemes felidézni a rokonszenves magyar sportoló nyilatkozatából egy gondolatot:

Szokták mondani, hogy a sikernek nem titka van, hanem ára. Én fizettem érte rendesen – a munkámmal.”

Elhisszük: ára a veríték, a szenvedés, a küzdés és lemondás, csak így lehet eredményesnek lenni a mai élsportban! Amíg a korosztálybéliek szórakozni járnak, semmittevéssel töltik napjaikat, Tótkáék vért izzadnak a vízben és a parton is!

Bravó, Sándor! Köszönjük az ötödik magyar olimpiai aranyérmet! 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »