Tóth Tibor a Krónikának: Európa feladja a szabadság prioritását

Sötét képet fest a nyugati világ jövőjéről Tóth Tibor biztonságpolitikai szakértő a tegnapi brüsszeli robbantássorozat után. A temesvári születésű nyugalmazott rendőrtiszt, aki Budapesten futott be rendőri karriert, és egy ideig a magyar rendőrség tanúvédelmi programját is vezette, a Krónikának nyilatkozott a szerinte valószínű forgatókönyvről.

tiboru_3_bTóth Tibor

– Hogyan lehetséges ilyen mérvű terrortámadás-sorozatot elkövetni abban a belga fővárosban, ahol elvileg tavaly november közepe óta fokozott terrorkészültség van?

– Sajnos csak szervezettségre és megfelelően konspiráló sejtekre van szükség… Izraelben gyakorlatilag a fennállása óta terrorkészültség van, nem hiszem, hogy az ottaninál keményebb rezsimintézkedéseket be lehet vezetni egy demokráciában, de még ott is vannak robbantások és más terrorcselekmények…

– Tehát Ön szerint annál, amit eddig tettek, fizikailag nem is lehet többet?

– Előbb-utóbb ki kell mondani, hogy demokráciában nincs totális terrorelhárítás. Diktatúrában sincs ilyen, legalábbis tartósan és hosszú távon nincs – teszem hozzá csendesen. Véleményem szerint a jelenlegi európai játékszabályok szerint nem lehet többet tenni a terror elleni védekezés terén. Az európai rendőrségeknek és titkosszolgálatoknak nincsenek értékelhető HUMINT-pozícióik a szélsőséges iszlám körökben, a technikával meg olykor kitörölhetjük a fenekünket…

– És milyen játékszabály-változásokat lát szükségesnek/lehetségesnek?

– Ismét visszakerülünk a biztonság vs. szabadság dichotómiába. És Franklin szövege („aki választani akar a kettő között, az egyiket sem érdemli meg”) lassan kiürül. Középtávon Európa fel fogja adni a szabadság prioritását. Lassan, fokozatosan, de fel fogja adni. Egy év múlva már a reptéri csarnokokba történő belépéshez is biztonsági kapun lehet csak átmenni. Két év múlva már parkolni se lehet a közelben enélkül. Ha legközelebb bevásárlóközpontban robbantanak, akkor majd oda is telepítenek kapukat s a többi… És bevallom, nem látom a megoldást. Egy jól szervezett, ötfős csoport bármikor lemattolhat egy kétmilliós várost.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »