Torzít a statisztika: valójában jelenleg népességarányosan Szlovákiában szedi a legtöbb áldozatot a járvány a világon

Torzít a statisztika: valójában jelenleg népességarányosan Szlovákiában szedi a legtöbb áldozatot a járvány a világon

A szlovák statisztika nagyon szigorúan kezeli a koronavírus-járványban elhunytak feltüntetését.

Ha azonban nem kizárólag a Covid-19 okozta tüdőgyulladás szövődményében elhunyt fertőzötteket számoljuk össze, Szlovákia a világ országai között élen jár a járvány miatti halálesetek számában – olvasható a hnonline összefoglalójában.

Ha a statisztikákat böngésszük, egyértelműen kiderül, hogy az Egyesült Államok a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett ország a világon. A Covid-19 áldozatainak száma itt már meghaladta a 400 ezret. A második Brazíliában nagyságrendileg feleannyi áldozatot követelt a járvány. A hnonline utánajárt, 

amennyiben a haláleseteket népességarányosan számoljuk, s minden koronavírus-fertőzött elhunytat feltüntetünk, Szlovákiában kedvezőtlenebb adatokat kapunk, mint az Egyesült Államokban.

Mindez nem tükröződik vissza a nemzetközi összehasonlító statisztikákból, mivel azok a szlovák adatszolgáltatással dolgoznak, ami csak a tüdőgyulladás okozta szövődményekben elhunytakkal számol. Szlovákiában csütörtökig 3362 halálesetet igazoltak, esetükben a boncolás kimutatta a fertőzés okozta tüdőgyulladás szövődményeit. A járvány áldozatának tekinthető azonban 702 koronavírusos elhunyt, akiket a szlovák statisztika ugyan fertőzöttként azonosít, de nem tekint a Covid-19 áldozatának.

Hírdetés

Van azonban olyan statisztika, amiben Szlovákia így is az élbolyba tartozik.

Az Johns Hopkins egyetem adatai szerint Szlovákia Csehország, az Egyesült Királyság és Monaco után a negyedik helyen van a millió lakosra vetített halálozásban az elmúlt hét napban. S mindez úgy történt, hogy ebbe még nem számolták be a csütörtöki 102 elhunytat, ami az ötödik legmagasabb napi adat a járvány kezdete óta Szlovákiában.

Egymillió lakosra vetítve Szlovákiában 14,21 igazolt halálesetet jegyeztek fel, Csehországban ez a szám 16,47, míg Nagy-Britanniában 15,85.

Ha azonban azokat a koronavírusos elhunytakat is beleszámoljuk a statisztikába, akiket a szigorú szlovák adatközlés a cseh és brit statisztikáktól eltérően nem említ, az egymillió lakosra vetített halálos áldozatok száma Szlovákiában 16,69-re emelkedik.

Ha az Egyesült Államok esetében számolnánk 16,69 áldozatot egymillió lakosra vetítve, akkor az elmúlt héten a járvány ott 5500 halálos áldozatot követelt volna. Ezzel szemben a legmagasabb napi halálozási adat, január 12-én, nem érte el a 4500-at.

Hasonlóan kedvezőtlen pozícióban van Szlovákia a New York Times által vezetett statisztikában, azzal a különbséggel, hogy itt Gibraltárt külön tüntetik fel, s nem a brit adatokban szerepel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »