Törvénytervezet: nem fogják áttenni a szabadnapokra eső ünnepnapokat Ukrajnában

Törvénytervezet: nem fogják áttenni a szabadnapokra eső ünnepnapokat Ukrajnában

Ukrajnában a Legfelső Tanácsban egy olyan törvénytervezet elfogadását latolgatják, melynek értelmében nem tennék át a szabadnapokra eső ünnepnapokat.

Az erről szóló 4597. számú törvényjavaslatot beregisztrálták a parlamentben – írja a Golos.ua hírportál a parlament honlapjára hivatkozva.

A Miniszteri Kabinet minden évben kiadja a megfelelő utasításokat bizonyos munkanapok áttételére,

amelyek az ünnepek vagy a munkaszüneti napok után következnek.

A döntést azzal motiválják, hogy az ünnepek és a munkaszüneti napok megünnepléséhez kedvező feltételek legyenek, valamint a munkaidő ésszerűen legyen felhasználva.

Vagyis abban az esetben, ha az ünnep- vagy a munkaszüneti nap egybeesik a szabadnappal, a szabadnap az ünnep- vagy a munkanap utáni másnapra kerül.

Hírdetés

„A túl sok munkanap áthelyezés negatívan befolyásolja a munka termelékenységét,

minimalizálja a befektetőkkel és az adományozókkal való együttműködés lehetőségeit, és általában negatív hírnevet alakít Ukrajna üzleti potenciáljáról a világban” – jegyzik meg a dokumentum szerzői az indokolásban.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a munkanapok áttevése „tipikus szovjet hagyomány, amelyet még mindig megőriznek egyes posztszovjet országok, különösen Oroszország”.

A munkanapok áttevése hat napos munkahéthez vezet, néha havonta kétszer, ami a munkavállaló minimális pihenőidejére vonatkozó jogszabályi előírások megsértését jelenti.

Ugyanakkor a munkanapok áttevése időnként négy szabadnaphoz vezet, ami csökkenti a munkamotivációt,

és negatívan befolyásolja az ember alkalmazkodási képességét a hosszú hétvégét követő munkanaphoz.

A dokumentumot jelenleg a Szociálpolitikai és Veteránjogi Bizottság dolgozza fel. Ennek vezetője, Halina Tretjakova a dokumentum egyik szerzője.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »