Törvénytervezet: Élvezzenek adómentességet az újságírók és a médiában dolgozó műszaki személyzet

Törvénytervezet: Élvezzenek adómentességet az újságírók és a médiában dolgozó műszaki személyzet

Az adótörvénykönyvet módosító javaslatot terjesztett a parlament elé a PSD, az ALDE és a PMP törvényhozóinak egy csoportja. A javaslat értelmében adómentessé válna az újságírók és a rádióban, televízióban dolgozó műszaki személyzet bére, valamint a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmük.

A tervezet értelmében a 7-es cikkelyt az újságírói tevékenység következő meghatározásával egészítenék ki: hírek és nyilvános információk felkutatása, kivizsgálása, értelmezése és közlése az újságok, televízió, rádió és más tömegtájékoztatási eszközök révén, valamint a rádió- és televízióműsorokhoz szükséges kép- és hanganyag rögzítésére és vágására, illetve a szárazföldi, tengeri vagy légi távközlési jelek továbbítására szolgáló felszerelések működésének felügyelete, amely munkaszerződés és szerzői jogi szerződés alapján zajlik.

A tervezet szerint a jövedelemadó alól mentesített kategóriákra vonatkozó 60-as cikkelyt kiegészítenék azzal, hogy az újságírói tevékenységet folytató személyek bére és szellemi tulajdonjogból származó jövedelme is adómentességben részesül.

Hírdetés

Az egyik kezdeményező, Valeriu Steriu szociáldemokrata képviselő kifejtette, a szabad sajtó a demokratikus társadalom egyik alappillére, nemes ügyeket – az igazságot, a gondolatszabadságot és a választási szabadságot – szolgálja, ennek dacára jelenleg nehéz gazdasági helyzetben van. Éppen ezért kedvező adókörnyezetet kell teremteni a médiában dolgozók számára – érvelt a törvényhozó.

A tervezetet első házként a képviselőház tárgyalja, majd a szenátus szavaz róla döntő fórumként.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »