Törvénytelenül ünnepel az egyik boszniai országrész

Kétnapos köztársaság-napi ünnepségsorozat kezdődött pénteken Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban annak ellenére, hogy az ünnepet az ország alkotmánybírósága alkotmányellenessé nyilvánította.

A Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes oldalának beszámolója szerint az országrész több városában is megemlékeztek arról, hogy 1992. január 9-én a boszniai szerbek megpróbáltak elszakadni Bosznia-Hercegovinától. Az országrészben a köztársaság napjának tartják ezt a dátumot, habár az ország alkotmánybírósága novemberben közölte: alkotmányellenes az ünneplés.

Az alkotmánybíróság döntését azonban Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke nem vette figyelembe, sőt a tavalyi év végén meghirdette a szövetségi szintű igazságszolgáltatási intézmények és szervek bojkottját is. A helyzet azóta csillapodni látszott, ám az ünnepségeket mégis megszervezték.

Hírdetés

Milorad Dodik ezt az alkalmat is kihasználta arra, hogy az országrész kiválásáról, függetlenedéséről beszéljen, és a boszniai Szerb Köztársaságra nem is Bosznia-Hercegovina részeként, hanem önálló államként utalt.

A szerbek és a bosnyákok közötti nem felhőtlen kapcsolatot most az is tovább ronthatja, hogy Aleksandar Vucic szerb kormányfő bejelentette, részt vesz a január 9-i központi ünnepségen annak ellenére, hogy korábban Bosznia-Hercegovina egysége mellett állt ki.

Az 1992-1995-ös boszniai háború egyik közvetlen kiváltó oka is a boszniai szerbek elszakadási kísérlete volt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »