Törvényt ígér a miniszter az évszázados erdők védelmére

Törvényt ígér a miniszter az évszázados erdők védelmére

Törvény fogja védelmezni Románia évszázados erdőit – ígérte pénteken Costel Alexe környezetvédelmi miniszter egy Iaşi megyei erdőben tett látogatása alkalmából.
Costel Alexe azt mondta: döntése értelmében Románia öreg erdőit, amelyeket jelenleg kitermelnek, ‘évszázados erdő’ címmel fognak illetni, és a törvény oltalma alá kerülnek. Az ilyen erdőkben nem eszközölnek több erdészeti beavatkozást. Alexe hozzátette: minden állami intézményt, amelynek erre a célra alkalmas erdő van a tulajdonában, arra biztatnak, hogy kérvényezze a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy a szóban forgó erdőt úgynevezett erdőparkká alakítsák.

Azt is elmondta: céljai között szerepel a szűz és kvázi szűz romániai erdőfelület megduplázása.

Hírdetés

Ugyanakkor felhívást intézett az egyetemekhez, kutatási központokhoz és civil szervezetekhez, hogy vegyenek részt a szűz és kvázi szűz erdők felmérésében.

– mondta az Agrpres szerint a miniszter, hozzátéve, hogy azokat az erdőket, amelyek fái képesek 300-400-500 évig is élni, a jövendő nemzedékeknek is élvezniük kell.

Costel Alexe szerint jelenleg Romániában 38 000 hektáron terülnek el 140 -150 évesnél öregebb tölgy- és fenyőerdők. Ezeket jelenleg kitermelésre használják, de miután a törvény oltalma alá kerülnek, többé semmiféle erdészeti beavatkozást nem szabad majd elvégezni bennük.

– jelentette ki a környezetvédelmi tárca vezetője, aki 100 000 hektárra szeretné növelni a védett erdők összterületét.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »