Törvénymódosítással tiltanák meg a kórházaknak, hogy pénzt kérjenek a balesetek áldozataitól

Törvénymódosítással tiltanák meg a kórházaknak, hogy pénzt kérjenek a balesetek áldozataitól

Országszerte gyakran előfordul, hogy a kórházak a balesetek áldozataival fizettetik ki az egészségügyi ellátás költségeit, holott a legfelsőbb bíróság ítélete is kimondta, hogy ilyen esetben a kiadások nem terhelhetők a vétlen félre. A jelenlegi törvény ezt a helyzetet nem rendezi, ezért jogszabály-módosítás várható.
A képviselőház végső szavazására vár az a törvénymódosítás, mely szerint az áldozatnak nem kellene kifizetnie a kórházi ellátás költségeit abban az esetben, ha a bántalmazó vagy a baleset okozója ismeretlen. A 2006/95-ös, egészségügyi reformra vonatkozó törvény módosításának tervezetét tavaly már megszavazta a szenátus, a képviselőházban is átment a bizottságokon, és hamarosan végső szavazásra kerül.

Hírdetés

A módosítás tulajdonképpen megtiltja a kórházaknak, hogy az áldozattól hajtsák be az ellátás költségeit. Ezeket a kiadásokat a baleset okozójának vagy a bántalmazónak kell megtérítenie, ám ha nem sikerül kideríteni a kilétét, akkor tilos az áldozattól pénzt kérni.

A szenátus által elfogadott változathoz képest a képviselőház bizottságaiban még az is bekerült a módosítás szövegébe, hogy ezt a pénzt az egységes országos egészségbiztosítási alapból kell kifizetni. A jelenlegi törvény ezt a helyzetet nem rendezi – a módosítás kezdeményezői arra hivatkoznak, országszerte gyakran előfordul, hogy a kórházak az áldozattal fizettetik ki a költségeket, holott a legfelsőbb bíróság ítélete is kimondta, hogy ilyen esetben nem terhelhetők az áldozatra a költségek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »