Törvényben kéri a nyelvi Charta betartását az RMDSZ

Újabb törvénytervezetet iktatott szerdán a képviselőházban az RMDSZ, amelyben újból kéri a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája előírásainak gyakorlatba ültetését.

“Románia még mindig nem ültette gyakorlatba a Chartában foglaltakat, amelyet 1995-ben írt alá. Amennyiben vállalta volna kötelezettségeit, akkor az olyan esetek, mint az olaszteleki lányé, nem fordultak volna elő” – mondta Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a jogszabály-javaslat kidolgozója azt követően, hogy a tervezetet iktatták a képviselőházban.

“A javaslatunkban kérjük, hogy azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot, vagy az 5000 főt, anyanyelven beszélő személyzetet is alkalmazzanak az egészségügyi és a szociális szolgáltatásokat nyújtó közintézményekben. Ez azt jelentené, úgy, ahogyan azt a Charta is előírja, hogy az egészségügy mellett a szociális ellátást biztosító intézményekben is, mint például gyerek- és öregotthonokban, alkalmazzanak az adott kisebbség nyelvén beszélő alkalmazottat” – fogalmazott Kerekes.

Bónis István, az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóháza egészségügyi bizottságának tagja úgy fogalmazott: az RMDSZ az elmúlt időszakban számos hivatalos kérdésben és interpellációban fordult a szakminisztériumhoz, amelyben arról érdeklődött, hogy milyen jellegű intézkedések vannak tervben annak érdekében, hogy az olaszteleki lány esete ne váljon gyakorlattá. “Azonban kitérő és konkrétumok nélküli válaszokat kaptunk, ezért szükséges egy újabb törvénytervezet iktatása” – mondta.

Bónis emlékeztetett, hogy a képviselőház törvényhozási folyamatában egy korábbi, erre vonatkozó RMDSZ-es törvénykezdeményezés is létezik, amelyről a Szövetség parlamenti frakciói egy újabb kormányvéleményt kértek februárban, hiszen az egykori USL elutasító javaslattal küldte vissza a parlamentnek a tervezetet. Azonban az RMDSZ kérésére a jelenlegi szakértői kormány még nem küldte el újabb véleményezését a törvénytervezetről.

Kerekes Károly úgy értékelte, hogy megengedhetetlen, hogy az érintett ne érezze magát biztonságban az adott egészségügyi vagy szociális intézményben azért, mert nem beszéli a többség nyelvét. „Az RMDSZ-nek az a feladata, hogy megteremtse azokat a törvényes kereteket, amelyek mentén megakadályozzuk az olaszteleki lány esetéhez hasonló történéseket” – szögezte le az RMDSZ szakpolitikusa. Hozzátette, azt szeretnék, ha a jogok betartása nem a véletlenre lenne bízva, hanem az ország a vállalt kötelezettségeit beemeli a jogrendjébe is.

Az RMDSZ az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) tett feljelentése eredményeként bebizonyosodott, hogy valóban etnikai alapú diszkrimináció történt a kolozsvári gyermekkórházban hiányos román nyelvtudása miatt megalázott magyar lány ügyében. Az intézmény 2000 lejes büntetést szabott ki a kolozsvári kórházra, illetve 1000 lejes bírságot a kislányt sértegető ügyeletes orvosra. (rmdsz tájékoztató)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »