Történelmi vetélkedő egyesítette újra a Kárpát-medencei magyarságot Zentán

Történelmi vetélkedő egyesítette újra a Kárpát-medencei magyarságot Zentán

Vasárnap délelőtt 10 órától a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Nagytermében megtartották a Feszty-emlékév Hazatérés című rendezvénysorozatának vetélkedőjét.

A kétnapos rendezvénysorozat szombati megnyitóján a szervezők hangsúlyozták, hogy az emlékév programjainak célja elsősorban az, hogy Feszty Árpád monumentális alkotása által minden anyaországi és határon túli gyermeket megismertessenek a magyarok történelmével. A jövőben is arra törekednek majd, hogy minden magyar ajkú, Kárpát-medencei diák legalább egyszer ellátogathasson Ópusztaszerre a Feszty-körkép megtekintése céljából.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke a vasárnap délelőtti verseny kapcsán portálunknak elmondta, hogy a hét versenyző diákcsapat a hét magyar törzset szimbolizálja a vetélkedőn. A hét csapatból öt a környező Tisza-menti középiskolák képviseletében érkezett, míg egy ungvári és egy anyaországi csapat képviseli a Kárpát-medence többi régiójában élő magyarságot Zentán. A rendezvénysorozat számára tehát kiemelten fontos a magyar nyelv és történelem egysége, melyet elsősorban a fiatalok számára kell hangsúlyozni.

A tizenkét tagú csapatoknak a verseny első feladataként egy-egy ismert magyar művelődéstörténeti személyiség arcképét kellett felismerni, így minden középiskola diákcsapata az általa felismert jeles személyiség nevét viselte a vetélkedő további részében. A verseny során főként a honfoglalás kori történelem részletes ismeretére volt szükség, köztük a korabeli ruhadarabok elnevezésére, valamint a rovásírás helyes használatára.

Ökrös Mariann, a Feszty-körkép Alapítvány elnöke a vetélkedő elején hangsúlyozta, hogy a délvidéki csapatok legjobbja részt vehet majd Komáromban a Feszty-emlékév zárórendezvényén.

A történelmi vetélkedő öttagú zsűrijének elnöke Nyulassy Ágnes történész volt. Mellette Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója, Szász Krisztián, a Belgrádi Nagykövetség titkára, Ozsvárth Sándor művelődéstörténész, valamint Víg Tímea, a Feszty-körkép Alapítvány marketing igazgatója pontozta a csapatok munkáját.

A Hazatérés című délvidéki rendezvénysorozat történelmi vetélkedőjének győztese az ungvári diákcsapat lett, amely a Vágó Pál nevet viselte. A verseny második helyezettje a Mednyánszky László neve alatt vetélkedő Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium csapata. A harmadik pedig az ópusztaszeri Dankó Pista csapat érdemelte ki. A verseny első két helyezettje A Feszty-körkép Alapítvány jóvoltából jutalomkiránduláson vesz részt.

Mezei Zsófia


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »