Történelmi siker a úszó EB-n – elsők vagyunk Európában!

Történelmi siker a úszó EB-n – elsők vagyunk Európában!

Négy éve, Debrecenben azt hittük, ezt soha többé nem lehet felülmúlni, és persze a hazai pálya…

(A Magyar Úszó Szövetség közleménye)

Aztán eljött Londonba a magyar úszócsapat, és egy hét alatt minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplését produkálta. Nagypályás kontinensviadalokon első ízben lett kétjegyű az aranyérmek száma: kerek 10! Emellé érkezett még négy ezüst és öt bronz – csak az utolsó nap újabb négy dobogós helyezés. Verrasztó Dávid tükörsimán behúzta a 400 vegyest, Kapás Bogi pedig negyedik elsőségét begyűjtve, brutális országos csúccsal győzött 400 gyorson. A tizenegyedik arany már szinte Szilágyi Lilu nyakában volt, de valahogy a német Hentke előbb érte el a falat (0.01-gyel) 200 pillangón, a végén pedig a férfi vegyesváltó elképesztőt produkálva megszerezte a bronzot. Az egész Európa-bajnokság legeredményesebb női úszója Hosszú Katinka öt éremmel (Kapás Bogi előtt), míg a férfiaknál Cseh László vitte el a pálmát négy medáliával.

 

A napot Takács Krisztián 50 gyorson elért, dicséretes 6. helye indította, majd folytatódott némi dühöngéssel, legalábbis addig, amíg nem találkoztunk a vadul viháncoló Szilágyi Liliánával. Aki egyébként nagyjából 199.9 méternél még vezetett, ám az utolsó tempóra vett levegő pont lelassította annyira, hogy a német Franziska Hentke a létező legkisebb különbséggel, 0.01 másodperccel megelőzze, ami nagyjából másfél centi a medencefalnál. Lilu ennek ellenére viruló arccal ünnepelte élete első felnőtt Eb-érmét, és innentől mi sem bánkódtunk annyira – a körbe ugyanakkor nem értendő bele Jakabos Zsu, aki óriásit hajrázott, de végül a negyedik helyre ért be, holott itt is érmet szeretett volna. Sebaj, a váltó aranya és a 400 vegyes bronza nyilván megédesíti számára is a londoni hetet.

Eztán következett a férfi négyszáz vegyes, ahol Verrasztó Dávid befűzte az oktatófilmet, legalábbis úgy 350 méterig, addig szokásos magabiztosságával ment elöl, több mint egy testhosszal, ám az utolsó ötvenre ezúttal kissé kevesebb benzin maradt a tankban a szokásosnál – nem mintha egy pillanatig veszélyben lett volna az elsősége. Azt mindenesetre megígérte, az olimpiáig már nem száll be versenyautókba, azaz az áprilisi bordatörés megismétlésének esélyét igyekszik a nullára redukálni… Morózus magyar arcot azért itt is láttunk: Gyurta Gergő nagyon ráhajtott az éremre, miután azonban mellen legalábbis nem annyira jó, mint a bátyja, hiába volt övé a legjobb száz gyors, két tizeddel lemaradt a dobogóról, amelyen így nem három „magyar” állt, az ezüst ugyanis Dávid mögött a felvidéki Nagy Ricsinek jutott.

A diadalmenet aztán 400 gyorson folytatódott: Kapás Boglárka megcsinálta a klasszikus gyorsúszó mesterhármas „felső részét”, azaz egy világversenyen megnyerte a 400, a 800 és az 1500 métert – ilyenre az Eb-ken még senki sem volt képes, nagy viadalon pedig kizárólag Katie Ledecky (tavaly Kazanyban). Ráadásul Bogi őrületes országos csúcsot úszott, megjavítva Hosszú Katinka 2014-es eredményét.

Ezzel máris sikerült megjavítani a debreceni Eb felülmúlhatatlannak hitt 9 aranyérmes eredményét, de még jött egy ráadás: a férfi vegyesváltó elképesztő produkciót nyújva bronzéremig száguldott. Különösen Cseh László tett ki magáért: bár Balog Gábor és Financsek Gábor is maximumot nyújtott, a rettenetesen erős mezőnyben nyolcadikként fordultunk féltávnál – ekkor jött Laci, és ami ezután következett, azt még szemmel is nehéz volt követni, a lényeg, hogy a gyorsnak másodikként vágott neki Bochus Richárd, aki ezek után élete úszását robbantotta, 48 másodpercen belüli idővel zúdult a célba, nem sok hiányzott hozzá, hogy a világ leggyorsabbjának számító francia Florent Manadou-t is megelőzze (a britek túl erősek voltak, mi tagadás).

Így sikerült összetenni a 10-4-5-ös mutatót – és ha ehhez még hozzávesszük Lilu 0.01-es 200 pilléjét, Bohus Ricsi 0.05-ös 50 hátját… Meg Gyurta Danit, aki otthon készül…

Egyébként az Európa-bajnokság legeredményesebb úszója a hölgyek között Hosszú Katinka (4 arany, 1 ezüst), Kapás Boglárka a második (4 arany), míg a férfiaknál Cseh László a legjobb 4 éremmel (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz). Ő egyébként minden idők legeredményesebb európai férfiúszója 69 éremmel (35-17-17 – olimpia, vb, Eb, nagy- és rövidpályás egyaránt), a nagypályás Eb-k történetében szintén (14-4-5), és csupán kettőt kell nyernie, hogy beérje Therese Alshammart, aki a hölgyeknél 71-gyel a legjobb.

Korántsem mellesleg az összesített éremtáblán is második a magyar csapat, azaz a többi nagyhatalom szinkronban és műugrásban sem tudott annyit összegereblyézni, hogy a briteken kívül megelőzzenek bennünket.

De ne legyünk telhetetlenek.

Már csak 75-öt kell aludni – és kezdődik a riói olimpia.

 

Az éremtábla élmezőnye

 

Magyarország            10        4          5            19

Nagy-Britannia           7          6          8            22

Olaszország                5          7          5            17

Hollandia                    5          3          2            10

Franciaroszág             4          1          4            9

Svédország                 4          0          1            5

 

Nyilatkozatok

 

Verrasztó Dávid:

“Ez a hétvégi délutáni korai kezdés baromira nem kedvez nekünk, elvégre 400 vegyesen picit több idő kellene a regenerálódáshoz a két úszás között. Egy hónapja még el volt törve a bordám, úgyhogy ahhoz képest szerintem egész jó volt. A vége nekem sem tetszett, azt gondoltam, meglesz a 4:10, de az adott körülmények között most elégedettnek kell lennem az aranyéremmel. Ezért jöttem, elértem, remélem, sikerült örömöt szerezni mindenkinek.”

 

Kapás Boglárka:

“Jézusom… Én ezt nem gondoltam volna… Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni… 4:03… Na, akkor megint nem hittem a szememnek… Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak örülök, hogy el mertem indulni 150-nél, elég bátor voltam hozzá. Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság. Köszönöm mindenkinek, aki értem szurkolt kint és otthon! Nagyon hálás vagyok a támogatásért!”

 

Szilágyi Liliána:

“Picit ironikus, hogy egy századdal kapok ki… De ahhoz képest, hogy néhány hónapja még abba akartam hagyni az úszást, mert egyáltalán nem rólam szólt a történet, hanem arról, milyen családban nőttem fel, és milyen elvárásoknak kell emiatt megfelelnem. Ennek vetetttünk véget három hónapja, ezalatt csak magam miatt dolgoztam, magam miatt csináltam mindent, és tessék, ez az eredménye. Második vagyok Európában, még ha egy picit elsőnek is érzem magam, de mindez nem érdekes, mert inkább most történjen meg, mint az olimpián. Akkor én leszek a legjobb!!!”

 

Balog Gábor:

“Az utolsó napon mindig kicsit fáradtabb mindenki, de a csapatért mindannyian beleadtunk mindent. Azt mondtuk, két Jolly Joker van a mezőnyben, az angoloknak Peaty, nekünk Laci. Bejött.”

Financsek Gábor:

“Igyekeztem a lehető legjobbat adni, amikor láttam, hogy az olasz srácot meg tudtam tartani, már éreztem, hogy Laci és Ricsi meg fogja tudni csinálni.”

 

Cseh Laci:

“Nem vagyok én Jolly Joker, ez a csapat érdeme volt. Persze, én is fáradtabb vagyok már, de amikor váltót mész, semmi nem számít. Az angoltól az első hosszon kaptam a hullámokat, de aztán a másodikon sikerült annyira feljönni, hogy ez ne zavarjon.”

 

Bohus Richárd:

“Az utolsó tíz méteren már minden elsötétült szinte… De ekkor ugrott be Laci képe, hogy mit úszott előttem, meg Gabié és Finié, és azt mondtam magamnak, ha szétszakadok is, akkor is meg kell csinálnom, értük. Őrület, hogy sikerült. Én nem tudom, mikor voltam ennyire boldog!”

 

Jakabos Zsuzsanna:

“Vissza akarom nézni az úszást, mert alapvetően nem éreztem rossznak, viszont nem feltétlenül úgy mentem neki a versenynek, hogy na akkor én most negyedik leszek…”

 

Gyurta Gergely:

“Három éve ez megy… Folyamatosan. Hogy sosincs egy kicsi szerencsém… Két tized. Pedig nem ment rosszul. Tényleg csak a szerencse hiányzott. Mérges vagyok.”

 

Takács Krisztián:

“Végül is kellett levegőt vennem egyszer közben, talán ez kicsit megakasztott, ezért sem sikerült 22 másodperc alatt jönnöm, pedig ez volt terv. Ettől függetlenül ez volt életem első Eb-döntője, szerintem nem lehetek elégedetlen.”

 

(A Magyar Úszó Szövetség hivatalos oldala alapján)

The post Történelmi siker a úszó EB-n – elsők vagyunk Európában! appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »