Történelmi részvételt várnak a katalán választáson

Történelmi részvételt várnak a katalán választáson

Előre hozott parlamenti választást tartanak ma Katalóniában. A 7,5 milliós régióban több mint 5,5 millió választópolgár dönthet az új parlamentről. Reggel 9-kor majdnem ezer településen nyitottak ki a szavazóhelyiségek, és este 8-ig lehet voksolni. Elemzők magas, 80-82 százalékos részvételre számítanak. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a függetlenséget támogató, illetve ellenzők tábora közel azonos.

Egy tizennyolc éves lány szavazott a katalán regionális parlamenti választáson a régió volt elnöke, Carles Puigdemont helyett. Az elszakadáspárti politikus önkéntes száműzetésben van Brüsszelben az alkotmánysértő függetlenségi népszavazás óta, ezért személyesen nem volt jelen a voksoláson.

„Ez nagyon fontos, 18 éves vagyok, most szavazok először. Vállaltam a felelősséget, ami azzal jár, hogy feladom a szavazatomat. Ezzel a fiatalokat lehet megszólítani, azt üzeni, hogy részt kell vennünk a politikában” – fogalmazott Laura Sancho.

A felmérések szerint szoros eredmény várható a függetlenség támogatói és az unionisták között. Az egységpártiak vezetője magas részvételre számít.

„Remélem, hogy ezen a történelmi választáson történelmi lesz a részvétel is. Valószínűleg ez a szavazás kulcsfontosságú az együttélésünk és a katalánok kibékülésének szempontjából. Remélem, hogy rengeteg szavazat lesz, és olyan eredmény születik, amire sokáig emlékezni fogunk” – nyilatkozta Ines Arrimadas, az unionista Állampolgárok (Ciudadanos) párt vezetője.

Az október 1-i alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot. A spanyol parlament a népszavazásra válaszul oszlatta fel a katalán parlamentet és írt ki előrehozott regionális választásokat.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »